Στοιχεία για ηπιότερη ύφεση στα χέρια της κυβέρνησης

Δημιουργούνται προϋποθέσεις για ελάφρυνση των μέτρων και ταχύτερη ανάσχεση της οικονομικής κρίσης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, δημιουργούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία που δείχνουν ότι τελικά θα υπάρξει ηπιότερη ύφεση από την αρχικώς προβλεπόμενη.

Η κυβέρνηση εργάζεται ήδη με ευνοϊκότερες παραδοχές ως προς την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015, σημειώνεται. Όπως ειδικότερα επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%. Ακολούθως η πρόβλεψη αυτή διορθώθηκε. Η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση -2,3%.

Νεότερες εκτιμήσεις όμως, προβλέπουν ύφεση -0,9%. Τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πάνω σε αυτή την πρόβλεψη, παρ’ ότι ο Economist δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο -0.5%.

Κοντά στις νεότερες εκτιμήσεις και το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ηπιότερη ύφεση, έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις προβλέψεις και για γρηγορότερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένονται το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Στο κλίμα αυτό κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι «ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στα πλαίσια της συμφωνίας με τους θεσμούς».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε για να φτιάξει ένα νέο κομματικό κράτος» λέει ο Γ. Γρ. του ΣΥΡΙΖΑ

Την πεποίθησή του πως «η Αριστερά μπορεί να δώσει διέξοδο, να κερδίσει τη μάχη ενάντια στη λιτότητα, να χαράξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, για τις ανάγκες των πολλών» εκφράζει στην εφημερίδα ΧΩΝΙ ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας.

Αναφέρεται στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος, επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι ένα «συνέδριο ταυτότητας, στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Θα δίνει απαντήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα ανοίγει τους δρόμους για την επόμενη μέρα, όταν βγούμε με αγώνα και δουλειά από τη μέγγενη της επιτροπείας». Συμπληρώνει, δε, πως «αυτούς τους στρατηγικούς στόχους που θα αποφασίσουμε, θα κληθεί να υλοποιήσει το κόμμα μετά το συνέδριο. Αυτό θα απαιτεί μια νέου τύπου λειτουργία που θα δίνει απαντήσεις στα τρέχοντα, αλλά θα μπορεί να απαντά και σε μεγαλύτερα ερωτήματα».

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι «κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και της σκληρής δουλειάς που μας περιμένει. Εχουμε ανοιχτές μάχες στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Με πρώτη και κυρίαρχη αυτή του χρέους». Και συμπληρώνει: «Ξέρουμε τι σημαίνουν τα μέτρα. Αλλωστε θα πλήξουν και εμάς και τις οικογένειές μας. Επεξεργαζόμαστε, όμως, ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα απαλύνει τις πληγές».

Αναφερόμενος στην 8μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει: «Η κυβέρνηση της αριστεράς έπεσε από την εσωτερική της αντιπολίτευση. Ευτυχώς, ο λαός ακύρωσε το σχέδιο της παλινόρθωσης του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος και τα σενάρια του «μεγάλου συνασπισμού. …Τελειώσαμε με το παλιό σύστημα. Εμείς θα υπηρετήσουμε τις αρχές της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εχει κριτήριο και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος του κόμματος και δεν θα επιτρέψουν τέτοια φαινόμενα. Η Αριστερά δεν υπήρξε ποτέ σημαία ευκαιρίας. Ας το έχουν αυτό κατά νου όλοι».

Σε ό,τι αφορά το επερχόμενο συνέδριο και τις ενδεχόμενες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει: «Δεν θέλουμε ένα κόμμα χειροκροτητών, αλλά ενεργών μελών που θα καταθέτουν προτάσεις και θα συνδιαμορφώνουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα αντάξιο της ιστορίας του λαϊκού κινήματος και των προσδοκιών των λαϊκών στρωμάτων.

…Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε άμεση επαφή με τα λαϊκά στρώματα και με τους ανθρώπους των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπεί. Με όλο τον κόσμο των λαϊκών γειτονιών θα συναντηθούμε μέσα από ανοιχτές – δημοκρατικές διαδικασίες».
Σχετικά με το ενδεχόμενο συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες δυνάμεις, απαντά: «Δεν θα πάψουμε να απευθυνόμαστε σε πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, σε δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες για μια πλατιά συμμαχία ενάντια στη λιτότητα που επιβάλλουν οι ακραία συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη».