Στην αυγή του 2018, μετανάστες και πρόσφυγες παγιδευμένοι στη Λιβύη πωλούνται ως σκλάβοι

Στην αυγή του 2018, μετανάστες και πρόσφυγες παγιδευμένοι στη Λιβύη πωλούνται ως σκλάβοι

Το δουλεμπόριο στη Λιβύη μάς αφορά όλους.

Ο συνδυασμός της διάλυσης του κράτους της Λιβύης ύστερα από την πτώση του Muammar Gaddafi και της εισροής ανθρώπων από τη Νιγηρία έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου άντρες και γυναίκες κρατούνται χωρίς την επιθυμία τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, πωλούνται ως σκλάβοι ή πόρνες.

«Όσο σοκαριστικό κι αν ακούγεται, είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό το δουλεμπόριο είναι επειδή δεν υπάρχει κράτος δικαίου σε ένα τεράστιο κομμάτι της Λιβύης» είπε στο Al Jazeera ο Leonard Doyle, στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 150.000 μετανάστες και πρόσφυγες περνούν σε ετήσια βάση στην Ευρώπη από τη Λιβύη, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μια νέα ζωή.

Το ταξίδι είναι πολύ επικίνδυνο. Πάνω από 3.000 άνθρωποι χάνονται ετησίως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Με τη βοήθεια της Ιταλίας, η ακτοφυλακή της Λιβύης έχει αρχίσει να εντοπίζει και να σταματά σκάφη που μεταφέρουν ανθρώπους στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των παγιδευμένων μεταναστών στη Λιβύη είναι από 400.000 έως 1 εκατομμύριο.

Οι πιο ευπαθείς ομάδες αυτού του πληθυσμού είναι εκτεθειμένες στις ορέξεις των δουλεμπόρων και άλλων εγκληματικών στοιχείων, οι οποίοι κλέβουν, βιάζουν και δολοφονούν.

«Δεν μπορούμε ούτε καν να μαντέψουμε την κλίμακα της κακοποίησης και της κακομεταχείρισης αυτών των ανθρώπων, σε όλα αυτά τα μέρη που είναι εντελώς απομονωμένα από την οποιαδήποτε υποψία κράτους δικαίου» ανέφερε σε δήλωσή του ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Zeid Ra’ad Al Huseein τον περασμένο Σεπτέμβρη. «Η κατάσταση των μεταναστών που περνούσαν στη Λιβύη ήταν απαράδεκτη και κατά την περίοδο του Gaddafi, αλλά πλέον έχει γίνει διαβολικά φρικτή».

Οι δουλέμποροι δεν μπορούν πλέον να μεταφέρουν τους μετανάστες – οι οποίοι συχνά πουλούν όλα τους τα υπάρχοντα για να πληρώσουν για το ταξίδι – στην Ευρώπη και τους κρατάνε παρά τη θέλησή τους.

Κι όταν οι μετανάστες ξεμένουν από λεφτά ή οι αποθήκες όπου κρατούνται γεμίζουν με κόσμο, κάποιοι απ’ αυτούς πουλιούνται σαν σκλάβοι. Οι εικόνες ανδρών να πουλιούνται σαν εργάτες γης σε νυχτερινό σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη έκαναν πρόσφατα τον γύρο του κόσμου προκαλώντας αποτροπιασμό.

Οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να διερευνήσουν περαιτέρω την κατάσταση και να συμβάλλουν στην επιστροφή των παγιδευμένων μεταναστών στην πατρίδα τους.

Πριν από κάποιες μέρες, 250 Νιγηριανοί μετανάστες επέστρεψαν στην χώρα τους. Επίσης, αξιωματούχοι που συνεργάζονται με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ανέφεραν ότι, μόνο φέτος, 5.000 Νιγηριανοί έχουν γυρίσει πίσω στη Νιγηρία.