Στην Ευελπίδων ο Ξηρός – «Αντίσταση στην τρόικα» φώναξε εισερχόμενος

Στην Ευελπίδων ο Ξηρός – «Αντίσταση στην τρόικα» φώναξε εισερχόμενος

Στα γραφεία του Ανακριτή πρόκειται να οδηγηθεί ο Χριστόδουλος Ξηρός αφού του ασκηθούν διώξεις από τον Εισαγγελέα - Τι δήλωσε κατά την μεταγωγή του.

Ενώπιον του Εισαγγελέα υπό ισχυρή αστυνομική δύναμη οδηγήθηκε πριν από λίγο ο βαρυποινίτης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Χριστόδουλος Ξηρός που συνελήφθη χθες στην Ανάβυσσο καταζητούμενος επί ένα χρόνο. Ο 57χρονος, μετήχθη ενώπιον του Εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για τον βαρύ οπλισμό που βρέθηκε στο σπίτι που χρησιμοποιούσε το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη μεταφορά του στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο Ξηρός φώναξε «Αντίσταση στην τρόικα δεν θα μας σώσει κανένας σωτήρας».

Βγαίνοντας από την ΓΑΔΑ ο Χριστόδουλος Ξηρός συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να μεταφερθεί στον εισαγγελέα, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, δήλωσε επίσης: «Δεν μιλάω στους ντέντεκτιβ της τρόικας».

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε λάβει ολιγοήμερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου ήταν κρατούμενος , την 1η Ιανουαρίου 2014 μετά την λήξη της οποίας δεν εμφανίστηκε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα. Ο βαρυποινίτης από τις 5 Ιανουαρίου δεν είχε δώσει ημερήσιο παρών , όπως προβλεπόταν στους όρους για την προσωρινή έξοδο του από την φυλακή, στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας που είχε δηλώσει στην Χαλκιδική. Έτσι ήταν καταζητούμενος από τις 8 Ιανουαρίου 2013, με ένταλμα της Εισαγγελίας Πειραιά, ως δραπέτης.

Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τον αποκαλούμενο και «Μανώλη» της 17Ν , ήταν ποινή 6 φορές ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 25ετούς κάθειρξης για την συμμετοχή του σε περίπου 30 ενέργειες της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων έξι δολοφονίες στις οποίες φέρεται να είχε τον ρόλο του εκτελεστή, πέντε απόπειρες ανθρωποκτονιών, ληστείες, εκρήξεις κ.α

Ο Χριστόδουλος Ξηρός αναμένεται να επιστρέψει στην ΓΑΔΑ όπου θα περάσει τη νύχτα.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση της σύλληψης του Χρ. Ξηρού

Όπως δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αφού τον επισκέφτηκε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, το πρώην μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» είχε αντιληφθεί ότι παρακολουθούνταν και θα προσπαθούσε να διαφύγει.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα ότι ο Ξηρός δεν ήθελε να συλληφθεί βράδυ, για να μην γίνει ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, καθώς δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Πρόσθεσε ότι ο Ξηρός του δήλωσε πως δεν είναι τζιχαντιστής και γι’ αυτό τον λόγο δεν ήθελε να συμπλακεί με αστυνομικούς. Ακόμη, ότι δεν αποδέχεται καμία ενέργεια που τυχόν του αποδίδεται, για το διάστημα που ήταν φυγάς και δεν πρόκειται να δώσει κάποια πληροφορία στο στάδιο της ανάκρισης ή της προανάκρισης, γιατί ο στόχος του ήταν να διαφεύγει της σύλληψης.

«Όλον αυτό τον καιρό, τον έζησε κάτω από έναν ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας, όπως είχε αντιληφθεί και ο ίδιος. Αυτό δεν του έδωσε τη δυνατότητα καμιάς συνεργασίας ή καμία δυνατότητα για οτιδήποτε. Παρέμεινε μόνος προσπαθώντας να κερδίσει την ελευθερία του, κάτω από έναν κλοιό που ένιωθε να στενεύει καθημερινά. Δηλώνει ότι ο ίδιος, με δικές του προσπάθειες προμηθεύτηκε όλον αυτόν τον εξοπλισμό για τον οποίο αναλαμβάνει και την ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος διάβασε και δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωση ο Ξηρός αναφέρει: «Καμία συνεργασία με τους θεσμούς που υπηρετούν τις δυνάμεις κατοχής και την κυβέρνηση των δωσίλογων. Η επανάσταση θα συνεχιστεί παρά το πλήγμα που δέχτηκα γιατί είναι κοινωνική αναγκαιότητα».

Από την Αστυνομία εκτιμάται ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός θα πραγματοποιούσε ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα και μάλιστα την επόμενη περίοδο.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά μια γυναίκα που φέρεται πως βρισκόταν στο πλευρό του Χριστόδουλου Ξηρού όλους αυτούς τους μήνες που ζούσε στην Ανάβυσσο και η οποία ίσως να ήταν ο συνδετικός κρίκος του Ξηρού με άλλα μέλη της οργάνωσης. Σύμφωνα και με μαρτυρίες, τον έβλεπαν με μια γυναίκα και ένα κοριτσάκι.