Στην Ινδία το πρώτο «πράσινο» αεροδρόμιο του κόσμου

Στην Ινδία το πρώτο «πράσινο» αεροδρόμιο του κόσμου

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κοτσί έγινε το πρώτο που τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης Κοτσί (Cochin International Airport), στην Κεράλα της νοτιοδυτικής Ινδίας, μπορεί να υπερηφανεύεται πως αποτελεί το πρώτο «πράσινο» αεροδρόμιο του κόσμου. Και αυτό καθώς είναι πια το πρώτο αεροδρόμιο εξ ολοκλήρου τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια.

Οι αρχές του αεροδρομίου παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες ένα νέο σύστημα τροφοδοσίας που θα μετατρέψει τις εγκαταστάσεις σε «τροφοδοτούμενες απολύτως από τη φύση», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν. Κάτι που αναμένεται να προσδώσει σημαντική βοήθεια στις δημόσιες σχέσεις της αποστολής της Ινδίας στο επερχόμενο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. Άλλωστε, τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα αποτελούν σήμερα δύο από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αερίων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, οι πιέσεις που θα τους ασκηθούν αναμένονται ισχυρές.

Το νέο ηλιακό πάρκο του αεροδρομίου του Κοτσί συμπεριλαμβάνουν πάνω από 46.000 ηλιακούς συλλέκτες τοποθετημένες σε μια έκταση που καλύπτει πάνω από 182.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η στροφή του αεροδρομίου προς την ηλιακή ενέργεια ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013, με μια πρώτη, μικρή εγκατάσταση στην οροφή του κεντρικού κτηρίου. Η πλήρη εξάρτησή του από την ηλιακή ενέργεια ήταν μια πολύ σημαντική απόφαση καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να στηρίζεται σε μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πραγματική του επίδραση αναμένεται να γίνει εμφανής μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς την επόμενη εικοσιπενταετία αναμένεται να αντικαταστήσει εκπομπές αερίων 300.000 τόνων. Κάτι που ισοδυναμεί σε απόδοση με την φύτευση 3 εκατομμυρίων δένδρων!

Φυσικά, η επιλογή του αεροδρομίου βοηθήθηκε από τις κλιματολογικές συνθήκες και τη γεωγραφική θέση της περιοχής. Η Κεράλα βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλη ηλιοφάνεια τις περισσότερες ημέρες του χρόνου σε σχέση με πολλά άλλα μέρη της Γης. Και ακόμα και τον Ιούνιο, μήνα στον οποίο κάνουν την εμφάνισή τους οι μουσώνες, ο μέσο όρος  ηλιοφάνειας ξεπερνά τις πέντε ώρες, με την μέση ετήσια θερμοκρασία να βρίσκεται στους 26,6 βαθμούς Κελσίου.