Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε ΣΤΑΘΑΚΗΣ Γ

Σε εξέλιξη, το Σαββατοκύριακο, οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει αύριο το Euro Working Group.

Τηλεδιάσκεψη έξι ωρών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των θεσμών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, με κύριο αντικείμενο την προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τον καθορισμό των τριών κριτηρίων που θα υπάρχουν (οικογενειακό εισόδημα, αντικειμενική αξία, ύψος συνολικής οφειλής).

Δεν υπήρξε συμφωνία με τους δανειστές, με τα αγκάθια να παραμένουν οι πλειστηριασμοί, οι 100 δόσεις, οι τιμές στα γενόσημα, αλλά και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται, εάν κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη των δύο υπουργών με τους θεσμούς, αργά σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρείται παράλληλα να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης- η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (πχ κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Παραμένουν οι διαφορές για τους πλειστηριασμούς
Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση για προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τα εξής:

– Αντικειμενική αξία 200.000 για ένα άτομο, 250.000 για ζευγάρι συν 25.000 ανά παιδί με ανώτατο τα τρία παιδιά.

– Εισοδηματικό κριτήριο είναι μεικτό ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει μια μικρή υποχώρηση, «πέφτοντας» στα 32.000 ευρώ.

Η πλευρά των Θεσμών ωστόσο επιμένει το όριο για μια τετραμελή οικογένεια να φτάνει μέχρι τα 20.000 ευρώ, εκκινώντας από τις 8.000 για τον άγαμο δανειολήπτη. Το σύνολο χρεών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Για την πρώτη κατοικία φέρεται να ζητούν το όριο για να βγαίνει «στο σφυρί» η πρώτη κατοικία να τεθεί στις 100.000 ευρώ (!).

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν για το θέμα ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών.

Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή αναμένεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

Πρωτοβουλίες Τσίπρα
Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός προκειμένου να βρεθεί μια λύση μέχρι τη Δευτέρα και να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ από το Eurogroup.

O Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή, ενώ αντίστοιχες επαφές είναι πιθανόν να γίνουν και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλους ηγέτες χωρών μελών της Ε.Ε.

Διαβάστε σχετικά:

Στον «αέρα» η δόση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Νέα βόμβα: «Ξαφνικό θάνατο» για εκπρόθεσμους στις 100 δόσεις προτείνουν οι θεσμοί