Στον «αέρα» η δόση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Στον «αέρα» η δόση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
epa04964547 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos at the start of the Eurogroup finance ministers meeting at the European Convention Center in Luxembourg, 05 October 2015. Greece will again be on the agenda of the meeting of Eurgroup finance ministers. EPA/JULIEN WARNAND

Να τίθεται εκτός 100 δόσεων όποιος είναι εκπρόθεσμος έστω και μια μέρα ζητούν οι θεσμοί – Πιέζουν για εισοδηματικά όρια φτώχειας στους πλειστηριασμούς.

Λίγα μόνο 24ωρα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας και η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού τέσσερα «αγκάθια» παραμένουν ανοιχτά στο παρά ένα, ενώ αναβλήθηκε για την Κυριακή η αναμενόμενη για σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ.

Το πιο σημαντικό είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να μην έχει υποχωρήσει καθόλου στο εισοδηματικό κριτήριο, πάνω από το οποίο θα χάνει την προστασία ο δανειολήπτης. Έτσι, επιμένει στο όριο εισοδήματος των 32.000 ευρώ, ενώ και οι δανειστές δεν υποχωρούν και ζητούν ετήσιο εισόδημα λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Προσέγγιση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής και θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να βρεθεί λύση μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα. Σε ό,τι αφορά στο όριο της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει και κάτω από τις 200.000 ευρώ, καθώς όπως εκτιμάται το όριο της αντικειμενικής αξίας δεν θέτει εκτός ρύθμισης μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών σε αντίθεση με το εισόδημα, που ανάλογα με την αυξομείωση επηρεάζει χιλιάδες δανειολήπτες.

Κατά συνέπεια, δεν φαίνεται να συνίσταται λόγος για να συνεδριάσει το EWG, ώστε να ετοιμάσει εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και το Eurogroup. Ωστόσο, οι τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές συνεχίζονται και σήμερα και πιθανότατα και το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση.

Μείζον θέμα όμως υπάρχει και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς οι δανειστές ζητούν να τίθεται αυτομάτως εκτός ρύθμισης όποιος καθίσταται εκπρόθεσμος έστω και για μία ημέρα. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση πέρασε ρύθμιση με την οποία ο φορολογούμενος που είχε υπαχθεί στις 100 δόσεις έχανε τη ρύθμιση εάν ήταν υπερήμερος κατά 30 ημέρες, έναντι 90 ημερών, που ίσχυε στην αρχική ρύθμιση. Ζητούν, ουσιαστικά οι δανειστές από την κυβέρνηση να αλλάξει τη ρύθμιση που μόλις πέρασε από το κοινοβούλιο.

Το αλαλούμ με το ισοδύναμο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση παραμένει. Μετά τις διαρροές για επιβολή τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τις διαψεύσεις στη συνέχεια, το μέτρο επανέρχεται και πάλι ως μοναδικό ισοδύναμο, παρά τις προειδοποιήσεις για νομικά κωλύματα στη σύμβαση.

Τελευταίο αγκάθι, οι μειώσεις στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, για τα οποία οι δανειστές ζητούν την άμεση υποχώρηση στο 50% του πρωτοτύπου, την ώρα που το υπουργείο Υγείας αντιπροτείνει οι μειώσεις να γίνουν σταδιακά.

Εάν δεν βρεθεί λύση μέσα στο Σαββατοκύριακο, η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης θεωρείται απίθανη τη Δευτέρα, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος η Ελλάδα να αντιμετωπίσει δριμύτατη κριτική από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις καθυστερήσεις.

Για το λόγο αυτό, καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ώστε να κλείσει και η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα και να ξεκινήσει επιτέλους η αξιολόγηση.