Στην κόψη του ξυραφιού τα cryptos – Τι συνέβη με την τράπεζα Silvergate

Στην κόψη του ξυραφιού τα cryptos – Τι συνέβη με την τράπεζα Silvergate
As bitcoins skyrocket to more than $12 000 for one BTC, many central banks as ECB or US Federal Reserve warn of risks of a bubble. Britain and the ECB want to monitor trade for money-laudering suspicions. The main U.S. derivatives regulator said it would allow CME Group Inc (CME.O) and CBOE Global Markets Inc (CBOE.O) to list Bitcoin futures contracts. Toulouse. December 6th 2017. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η αμερικανική τράπεζα Silvergate είναι καταφύγιο για πολλές επιχειρήσεις κρυπτογράφησης

Ως γνωστόν, η αμερικανική τράπεζα Silvergate είναι καταφύγιο για πολλές επιχειρήσεις κρυπτογράφησης που τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση σχέσεων με το τραπεζικό σύστημα. Για την κρισιμότητα της Silvergate, αρκεί να «ρίξουμε» μια ματιά στα ανταλλακτήρια…

Τι κάνει; α) Δίνει πρόσβαση σε τραπεζικές συναλλαγές και β) διαχειριζόταν το Silvergate Exchange Network (SEN), το  οποίο απενεργοποιήθηκε πρόσφατα. Αυτό επέτρεπε 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, άμεσο διακανονισμό μεταξύ πελατών της Silvergate ανά πάσα στιγμή (λειτουργούσε κάπως όπως η Venmo ή η CashApp»). Η δυνατότητα πρόσβασης στο SEN προσείλκυε πολλούς πελάτες-ανταλλακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Binance.US, Kraken και Gemini.

Και μετά συνέβη η κατάρρευση της FTX, η οποία είχε θορύβησε τους πελάτες της Silvergate και οδήγησε σε αναλήψεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, η Silvergate μπήκε στο σύστημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για να στηρίξει τις λειτουργίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πράγματα ήταν προφανώς δύσκολα (και άλλες τράπεζες κρυπτογράφησης, σίγουρα) και έγιναν ακόμη πιο δύσκολα όταν η Γερουσιαστής των ΗΠΑ Elizabeth Warren (D-Mass.) έστειλε μια καυστική επιστολή ενώ ο Λευκός Οίκος δημοσίευε αναρτήσεις σχετικά με τις ανησυχίες του για τα κρυπτονομίσματα. Αποτέλεσμα; Νέο bank run και «λουκέτο» στο SEN την περασμένη εβδομάδα.

Οι ρυθμιστικές αρχές και οι πολιτικοί, στην πραγματικότητα, δεν είπαν ότι τα ανταλλακτήρια και οι εταιρείες δεν θα έπρεπε να καλύπτονται από τράπεζες, αλλά σίγουρα προκάλεσαν αβεβαιότητα στον κλάδο. 

Σημειώνεται πως η Silvergate δεν αντιμετώπιζε προβλήματα, για παράδειγμα χορηγώντας δάνεια σε bitcoin και crypto ως εγγύηση. Αντιμετώπισε προβλήματα λόγω τραπεζικής λειτουργίας.  

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ένα καλό επιχείρημα σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του Choke Point 2.0 (η κυβέρνηση μπορεί να απειλήσει τη ρύθμιση κατά των τραπεζών εάν εξυπηρετούν ορισμένες εταιρείες ή ορισμένες βιομηχανίες).

Το τραπεζικό πρόβλημα  των κρυπτονομισμάτων

Τα ζητήματα της Silvergate έχουν αναδείξει ότι η κρυπτογράφηση έχει, στην πραγματικότητα, τραπεζικό πρόβλημα. Και οι περισσότεροι επικριτές το βλέπουν αυτό και λένε: Τα Cryptos δημιουργήθηκε για να παρακάμψει το τραπεζικό σύστημα, συνεπώς είναι αστείο το ότι χρειάζονται τράπεζες για να παρακάμψουν το τραπεζικό σύστημα.

Πρώτα απ ‘όλα, τράπεζες και κρυπτογράφηση μπορούν να συνυπάρχουν και έτσι θα πρέπει. Ακριβώς επειδή μπορεί να εξαιρεθεί από τη χρήση μιας τράπεζας γεννήθηκε το bitcoin, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα αποφεύγουν εντελώς τις τράπεζες. 

Τέλος, οι τράπεζες που χρειάζονται οι εταιρείες κρυπτογράφησης για να «παρακάμψουν το τραπεζικό σύστημα» υπογραμμίζουν ακριβώς γιατί το τραπεζικό σύστημα πρέπει να παρακαμφθεί (ή τουλάχιστον με κάποιον τρόπο να διαλυθεί). Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα ίδρυμα σε μια χώρα τόσο κρίσιμης σημασίας που η απλή απειλή ρύθμισης εναντίον του για την εξυπηρέτηση ενός πελάτη σε έναν ανεπιθύμητο κλάδο γονατίζει αυτόν τον ανεπιθύμητο κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά δεν χρειάζεται φαντασία: Αυτό ακριβώς συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βλέπουμε τώρα μια σιωπηρή υπόσχεση μελλοντικής ρύθμισης από τον εκτελεστικό και νομοθετικό κλάδο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εάν οι τράπεζες που εξυπηρετούν εταιρείες κρυπτογράφησης δεν συμμορφωθούν. Ό,τι και να σημαίνει αυτό.

Από την άλλη, εάν πρόκειται για έναν πήχη υψηλότερο σε ό,τι αφορά την τραπεζική πρόσβαση χάριν εταιρειών κρυπτογράφησης που θα οδηγήσει σε πιο ενδελεχή επιμέλεια, η οποία, με κάποιο τρόπο, θα διώξει κακές εταιρείες από το οικοσύστημα και, τελικά, το trading θα είναι ασφαλέστερο και το σύστημα λιγότερο ευαίσθητο σε μελλοντικούς κραδασμούς, τότε ας είναι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: