Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του Προϋπολογισμού

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του Προϋπολογισμού

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Βουλή - Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014 στη Βουλή, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία λίγο πριν τα μεσάνυχτα απόψε.

Στη χθεσινή συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων των βουλευτών της Αντιπολίτευσης για το σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και τις δηλώσεις του περί μη υπερφορολόγησης των Ελλήνων και ανάγκης κατάργησης των φοροαπαλλαγών. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ότι ακούει και τη λαμβάνει υπόψη του την κριτική όταν είναι δημιουργική και τόνισε ότι «ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών δεν είναι να είναι ευχάριστος, αλλά να είναι αποτελεσματικός. Έχουμε ένα πολύ δύσκολο καθήκον μπροστά μας».

Με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως με τον προϋπολογισμό «αποτυπώνουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα», και αναφέρθηκε εκ νέου στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας και θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. «Θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για να βγούμε από την κρίση και τη δημοσιονομική λιτότητα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τον πρωθυπουργό
Χθες στη Βουλή το παρόν έδωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνομίλησε με βουλευτές του κόμματός του σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό τους και να κατευνάσει τη γενικότερη δυσφορία που επικρατεί, κυρίως για τα ζητήματα του ενιαίου φόρου ακινήτων και της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που έπονται του προϋπολογισμού. Ο Αντώνης Σαμαράς κάθισε στα «ορεινά» της Βουλής μαζί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ συνομίλησε μαζί τους και στο καφενείο της Βουλής, όπου έκανε εκτενή αναφορά και στην επερχόμενη ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Εντός της αιθούσης, οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στον απολογισμό των πρόσφατων ενεργειών της κυβέρνησης και την ψήφιση των νέων μέτρων, ενώ τα μέλη της κυβέρνησης έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον πρωθυπουργό.

Διαβάστε ακόμη: O Στουρνάρας επιμένει ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται

«Δεν είναι εύκολο να είσαι υπουργός και να χειρίζεσαι την οικονομία. Μπορεί και λάθη να κάνεις και ατυχείς δηλώσεις. Σημασία δεν έχει αν θα κάνεις λάθη γιατί δρας, αλλά αν μπορείς να κρατάς το καράβι στη πορεία και να έχεις αποτέλεσμα. Το οικονομικό επιτελείο με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γιώργο Μαυραγάνη, είχε αποτέλεσμα θετικό. Παρέλαβε μια χώρα με το ένα βήμα έξω από την Ε.Ε.. Δεν ξέραμε αν θα ξημέρωνε με την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ. Ένας δεν υπάρχει να μην έχει καταλάβει ότι η Ελλάδα έκανε πρόοδο, ότι επιλογή του οικονομικού επιτελείου ήταν σωστή και έφερε αποτέλεσμα που ήταν θετικό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι με το νέο κρατικό προϋπολογισμό «τελειώνει η πολιτική ύπαρξη του μνημονίου και άρα τελειώνουν και οι δυνάμεις που έδρασαν πάνω στην ύπαρξή του. Πρέπει να φύγουμε από την εποχή της μιζέριας. Η χώρα κατακτά το μέλλον με αυτόν τον προϋπολογισμό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «γέφυρα», τονίζοντας ότι οδηγεί την χώρα έξω από την κρίση, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, τα Μνημόνια και πάει την χώρα από την ύφεση στην ανάπτυξη, από την αύξηση στη μείωση της ανεργίας και από την απόγνωση στην αναγέννηση των ελπίδων.«Είναι ο προϋπολογισμός που δικαιώνει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τους βουλευτές που βάζουν πλάτη, όλους όσοι θέτοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον λέμε “ναι” στην ασφάλεια, την προοπτική και την ελπίδα», είπε ο κ. Καλαφάτης.

«Η κοινωνία χειμάζεται. Γι’ αυτό χρειάζεται καθαρά λόγια και δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε εμπόριο ελπίδας, όπως ακούμε να κάνουν πολλοί συνάδελφοι», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, που έστρεψε τα «πυρά» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα έδωσε έμφαση τόσο στην υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου ανάσχεσης της ανεργίας που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι μέσα στο 2014 ξεκινάει το σχέδιο που αφορά την απασχόληση για 15000 νέους, όσο και στη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αντιμετώπισης Κοινωνικών Κρίσεων μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 197.

Διαβάστε ακόμη: Βενιζέλος: «Υβρίδιο που προέκυψε εξαιτίας της κρίσης, η τρόικα»

Τέλος, ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει αυξημένα κονδύλια για την πρόνοια. «Με τους επιπλέον πόρους από το νέο ΕΣΠΑ που θα διεκδικήσουμε, ελπίζουμε σε σημαντική ενίσχυση του προγράμματος, ώστε να δώσουμε λύσεις και να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο όλοι», κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου.

Τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία τόνισε στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλλογιάννη: «Φέτος τη χώρα μας επισκέφθηκαν 760.000 περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρυσι -μια αύξηση 11% σε σύγκριση με το 2012. Ο τουρισμός έφερε έσοδα 11,5 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα, δεν είναι τυχαίο, αλλά ήρθε ως συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, συγκροτημένης δουλειάς και εφαρμογής ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Στόχος για το 2014, δεν είναι παρά η συνέχιση της επιτυχημένης αυτής πορείας, με άξονα το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, που ξεδιπλώνεται σε τέσσερις κατευθύνσεις: νομοθετικές μεταρρυθμίσεις (νόμος 4179), χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό (με ορίζοντα την επόμενη εικοσαετία), μετεξέλιξη του τουριστικού προϊόντος μέσω του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 και μια επικοινωνιακή στρατηγική που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Διαβάστε ακόμη: Θεοχάρης: «Αριστερός ο φόρος ακινήτων»!