Στις ελληνικές αρχές παραδόθηκε η πληροφοριοδότης της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου

Στις ελληνικές αρχές παραδόθηκε η πληροφοριοδότης της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου
epa06370196 A memorial for the slain Malta journalist Daphne Caruana Galizia at the Great Siege monument opposite the Malta law courts in Valletta, Malta, 05 December 2017. On 05 December 2017 the three suspects were arraigned before the Court and accused of murder of the Maltese blogger Daphne Caruana Galizia. Daphne Caruana Galizia, 53, was killed in a car bombing near Mosta , Malta on 16 October 2017. EPA/DOMENIC AQUILINA

Η Ρωσίδα υπήκοος Μαρία Εφίμοβα κατέφυγε στις ελληνικές αρχές έπειτα από φόβους για τη ζωή της στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers.

Παραδόθηκε χθες το βράδυ στις ελληνικές Αρχές η whistleblower Μαρία Εφίμοβα, μία από τις βασικές δημοσιογραφικές πηγές της δολοφονημένης δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια. Πρόκειται για πρώην εργαζόμενη στην «αμαρτωλή» τράπεζα της Μάλτας Pilatus Bank και είχε δώσει πληροφορίες στην δολοφονημένη δημοσιογράφο για ύποπτες συναλλαγές του ιδρύματος με την σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας.

Η Ρωσίδα υπήκοος Μαρία Εφίμοβα είναι παντρεμένη με Έλληνα. Όταν είδε τον νόμο της Μάλτας να στρέφεται εναντίον της, «εξαφανίστηκε». Οι μυστικές υπηρεσίες της Μάλτας -και όχι μόνο- την αναζητούσαν παντού. Αποκλειστικές πληροφορίες του NEWS247 αναφέρουν μάλιστα ότι για την Εφίμοβα είχε ρωτήσει ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Ζόζεφ Μουσκάτ, τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σε βάρος της Εφίμοβα, εκκρεμούν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Μάλτας. Ένα με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων και ένα για δημιουργία ψευδών στοιχείων. Μετά δε την βομβιστική δολοφονική επίθεση εναντίον της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια, κυπριακά ΜΜΕ την παρουσίαζαν να εμπλέκεται στη δολοφονία. Πηγές των Βρυξελλών που είχαν μιλήσει στο NEWS247 είχαν κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσης της Εφίμοβα.

Η Μαρία Εφήμοβα, παρουσιάστηκε αυθορμήτως στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος, όπου δήλωσε τα στοιχεία της και ανέφερε στους αστυνομικούς: «Πρέπει να υπάρχει κάτι σε βάρος μου». Οι αστυνομικοί ερεύνησαν και διαπίστωσαν ότι, πράγματι εκκερεμούσαν δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Μάλτας, για υπεξαίρεση και απάτη, γι’ αυτό και προχώρησαν στην σύλληψη της.

Η 36χρονη οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε την προφυλάκιση της και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής της στη Μάλτα. Η Εφίμοβα φοβάται για τη ζωή της σε περίπτωση που εκδοθεί στη Μάλτα.

Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν πως το γεγονός ότι βρετανικά ΜΜΕ προσπάθησαν να την εμπλέξουν στον πρόσφατο διπλωματικό πόλεμο μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, υπήρξε καταλύτης στην απόφασή της να παραδοθεί.

Πηγή: News247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ