Στις «φλόγες» η ανατολική Ουκρανία

Στις «φλόγες» η ανατολική Ουκρανία

Σε εξέλιξη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού - Με ρουκέτα εξερράγη ουκρανικό ελικόπτερο στο Σλαβιάνσκ- Δεν διαφαίνεται διπλωματική διέξοδος.

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα τη δεύτερη φάση της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης, με στόχο την ανακατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων ένοπλων αυτονομιστών.

Στην πόλη του Σλαβιάνσκ ένα ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα και εξερράγη ενώ βρισκόταν σταθμευμένο στο έδαφος σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο.

«Σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα πυρών από έναν εκτοξευτήρα αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου, προσθέτοντας πως από την επίθεση δεν υπήρξαν απώλειες.

Ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το μεταγωγικό ελικόπτερο Mi-8 επλήγη στη δεξαμενή καυσίμων από πυρά ελεύθερου σκοπευτή και είχε προσθέσει ότι ο πιλότος τραυματίστηκε. Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε μια στήλη πυκνού μαύρου καπνού να υψώνεται από το στρατιωτικό αεροδρόμιο και ουκρανικά στρατεύματα να αποκλείουν την πρόσβαση σε αυτό. Κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται η βάση είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και τρεις εκρήξεις.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ομάδες του ουκρανικού στρατού προχώρησαν στον πλήρη αποκλεισμό του ελεγχόμενου από φιλορώσους Σλαβιάνσκ. «Μονάδες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων άρχισαν τη δεύτερη φάση, η οποία συνίσταται στο ότι πήραμε την απόφαση να αποκλείσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ εντελώς και να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές ενισχύσεις που θα δρούσαν στο πλευρό των φιλορώσων», δήλωσε ο Σερχίι Πασίνκσι, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου.

«Η επιχείρηση θα συνεχιστεί. Ο στόχος της είναι να αποκλειστούν οι τρομοκράτες στη Σλαβιάνσκ και να μην επιτραπούν απώλειες μεταξύ των πολιτών», είπε ακόμη ο στενός συνεργάτης του Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και έστειλε μήνυμα στη Μόσχα, προσθέτοντας πως οι αρχές της Ουκρανίας θα θεωρήσουν οποιαδήποτε είσοδο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας εισβολή.

«Δεν θα αποδεχθούμε ψευδείς ισχυρισμούς περί ανθρωπιστικής ενέργειας. Θα θεωρήσουμε κάθε διέλευση των ουκρανικών συνόρων από ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονέτσκ ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή στρατιωτική εισβολή και θα καταστρέψουμε τους επιτιθέμενους», δήλωσε ο Πασίνσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα την Ουκρανία ότι ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας της με την Μόσχα μπορεί να είναι «ζωτικής» σημασίας για την ουκρανική αμυντική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Πούτιν δήλωσε ακόμη στη διάρκεια συνεδρίασης για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία ότι η Μόσχα πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων που εξάγει, περιλαμβανομένων των S-300.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να δυσφημήσουν την Ρωσία, λέγοντας πως «η αμερικανική προπαγάνδα έχει για στόχο να δυσφημήσει την Ρωσία, να δυσφημήσει αυτούς που διαμαρτύρονται κατά των παράνομων ενεργειών των αρχών του Κιέβου, που προσπαθούν να απαγορεύσουν τα ρωσικά και να καταστήσουν όλους τους Ρώσους και τους Ρωσόφωνους εχθρούς που πρέπει να σκοτωθούν».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε χθες την Μόσχα ότι δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για να υλοποιήσει την συμφωνία που συνήφθη στην Γενεύη και την προειδοποίησε να μην κάνει ένα «ακριβό λάθος». Επίσης κατηγόρησε το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, ότι «προωθεί το εκκεντρικό όραμα του προέδρου Πούτιν γι’ αυτό που συμβαίνει εκεί».

Ο Λαβρόφ επέκρινε τις δηλώσεις του ομολόγου του και υπερασπίστηκε το RT ως έναν «σοβαρό» ανταγωνιστή του CNN και του βρετανικού δικτύου BBC.

«Μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις από τη Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκγελα Μέρκελ εξέφρασε «τη μεγάλη της ανησυχία» για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η καγκελάριος «εξέφρασε στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας τη μεγάλη της ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να επιδείξει ξεκάθαρα την επικύρωση της συμφωνίας της Γενεύης και ότι εργάζεται για την εφαρμογή της», σημείωσε ο Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ένα θέμα που αναφέρθηκε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με Ευρωπαίους αξιωματούχους μεταξύ αυτών και η Μέρκελ, ο Ζάιμπερτ δεν απέκλεισε τίποτε.

«Έχουν ήδη εφαρμοστεί κυρώσεις, όμως πρέπει να κοιτάξουμε τα γεγονότα. Στην περίπτωση που δεν αλλάξει τίποτε, είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι για νέες» κυρώσεις, επιζητώντας παράλληλα τη διατήρηση του διαλόγου και αναζητώντας κάθε πιθανότητα για πολιτική λύση και βοηθώντας την Ουκρανία και τους πολίτες της, σχολίασε ο ίδιος.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις για την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, αναφερόμενοι στην επιφυλακτικότητα των αρχών του Κιέβου να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης της 17ης Απριλίου».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε έντονα τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κιέβου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο νότιο τμήμα της χώρας», στη διάρκεια της συνομιλίας του με τη Μέρκελ, επισημαίνει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμη:

To φυσικό αέριο «πνίγει» την Ουκρανία

«Εν αμφιβόλω» έθεσε τις εκλογές της Ουκρανίας η Μόσχα

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στην Ουκρανία