Στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι για τη συμφωνία του Brexit

Στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι για τη συμφωνία του Brexit
epa07101541 British Prime Minister Theresa May arrives for the European Council summit in Brussels, 18 October 2018. The European Council will focus on migration and internal security and also It will be followed by the Euro Summit in an inclusive format. EPA/JULIEN WARNAND

Κλιμακώνονται οι διεργασίες για τη συμφωνία για το Brexit ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να την επικυρώσουν.

Το ταξίδι, το οποίο και επιβεβαίωσε η ίδια η Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης για συζήτηση επί της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και επί της Πολιτικής Διακήρυξης για το Μελλοντικό Πλαίσιο Σχέσης των δύο πλευρών.

Τα δύο κείμενα, το πρώτο νομικά δεσμευτικό, το δεύτερο υπό τη μορφή πολιτικής δήλωσης, θα τεθούν προς έγκριση ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

Στη συνέχεια τα κείμενα αυτά, που συνιστούν το πακέτο της συμφωνίας του Brexit, θα πρέπει να επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η επίσκεψη της πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο συμπίπτει με τις αναφορές περί ενστάσεων από χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία στο κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η Μαδρίτη φέρεται να ζητά έγγραφες εγγυήσεις ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δε θα προκαταλαμβάνει το μέλλον του καθεστώτος του Γιβραλτάρ στην όποια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Το Παρίσι, με τη στήριξη χωρών όπως η Ολλανδία και η Δανία, πιέζουν για συμπερίληψη στη συμφωνία όρου που θα εξαρτά τη μελλοντική εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ από την παραχώρηση εκ μέρους του Λονδίνου παρόμοιων με τα υφιστάμενα δικαιωμάτων πρόσβασης στα βρετανικά ύδατα για τους Ευρωπαίους αλιείς.

Οι ευρωπαϊκές αξιώσεις προστίθενται στις αντιδράσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κα Μέι στο εσωτερικό της χώρας της από ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς, το DUP, σύσσωμη την αντιπολίτευση και την τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας.

Σε συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής του European Research Group, της κύριας ομάδας των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, παραδέχθηκαν ότι οι 48 επιστολές για πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κ. Μέι δεν έχουν συμπληρωθεί.

Σημείωσαν ωστόσο ότι αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι κοντά στον απαιτούμενο αριθμό. Ο βασικός εκπρόσωπος αυτής της ομάδας Τζέικομπ Ρις-Μογκ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως οι 48 αμφισβητίες βουλευτές να συγκεντρωθούν όταν και εφόσον η πρωθυπουργός χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit μέσα στο Δεκέμβριο.