Στιβ Βρανάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Startup Nation»!

Στιβ Βρανάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Startup Nation»!

Ο Έλληνας επικεφαλής του Creative Lab της Google εξηγεί στο Fortune πως η νέα γενιά μπορεί να «ξαναγράψει την ιστορία».

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Startup Nation; Μπορούμε να μετατρέψουμε τη «χαμένη γενιά» σε αυτή της νέας επιχειρηματικότητας, αλλάζοντας το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας; Ερωτήσεις που ψάχνουν απαντήσεις και είναι καιρός να απασχολήσουν όλους μας και όχι μόνο το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων που γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ένας από τους πλέον αρμόδιους, για να μιλήσει για αυτό το νέο «κύμα» επιχειρηματικότητας, είναι ο Στιβ Βρανάκης, ο Έλληνας επικεφαλής του Creative Lab της Google για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, τον οποίο είχαμε την τύχη να συναντήσουμε σε μια από τις εκδηλώσεις της Cosmote για τις startups, που έλαβε χώρα στην OTEAcademy.

O Στιβ Βρανάκης με μια άμεση παρουσίαση και με τη χρήση της τεχνολογίας (πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς) έδειξε στις δέκα ομάδες – φιναλίστ του τρίμηνου συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού προγράμματος, COSMOTE StartUp, πώς μπορούν να επικοινωνήσουν την ιδέα τους και να πετύχουν. Το COSMOTE StartUp, 4η ενέργεια του προγράμματος «Ο κόσμος μας, εσύ», δημιουργήθηκε από την COSMOTE σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ, το φορέα επιχειρηματικότητας Found.ation και την OTEAcademy, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας. Απευθύνεται σε ανθρώπους με νέες ιδέες, οι οποίες, με τη σωστή καθοδήγηση και την υποστήριξη από ειδικούς, μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα βιώσιμο business plan που θα παρουσιαστεί σε ελληνικές επενδυτικές εταιρείες, ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά σχήματα από το εξωτερικό.

Άλλωστε, ο Βρανάκης έχει ήδη στο ενεργητικό του σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας σε θέματα digital, design και διαφήμισης. Έχει εμπλακεί σε επιτυχημένα projects με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό, όπως το Chrome Web Lab, μια σειρά διαδραστικών πειραμάτων στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, το λανσάρισμα του Google+, καθώς και το κανάλι «YouTube Space Lab Channel», με περισσότερα από 50 εκατομμύρια views, στο οποίο προσκαλεί παιδιά και εφήβους από όλο τον κόσμο να στείλουν τα δικά τους επιστημονικά πειράματα στο διάστημα σε συνεργασία με τη NASA.

Με καταγωγή από την Κρήτη και «κουβαλώντας» πάντα την Ελλάδα μέσα του, μίλησε στο Fortunegreece.com για την ελληνική startup κοινότητα , για την Ελλάδα του αύριο και τους νέους επιστήμονες , για την τεχνολογία και το ρόλο που καλείται να παίξει στο «να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο» και τέλος για την υπόθεση του rebranding της χώρας μας.

«Υπάρχει μια γενιά που θέλει να ξαναγράψει την ιστορία»
Στη συζήτησή μας του αναφέραμε ότι τα πρόσφατα στοιχεία της Endeavor Greece για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακά. Στην Ελλάδα το 2013 οι επενδύσεις σε startups έφτασαν τα 42 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο κατά 80 φορές από αυτό του 2010. Είναι μόδα ή κάτι πιο ουσιαστικό;

«Τις πιστεύω απόλυτα. Οι startups στην Ελλάδα είναι βιώσιμες επιχειρήσεις και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτικής άποψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το taxibeat, στο οποίο έχω αναφερθεί αρκετές φορές και στις ομιλίες μου. Το χρησιμοποίησα τουλάχιστον επτά φορές σήμερα και μπορώ να σας πω από την εμπειρία μου, ότι όταν ερχόμουν στην Ελλάδα μαζί με την σύζυγό μου, «ξόδευα» πολύ χρόνο για να βρω ταξί, χωρίς επιτυχία πάντα» αναφέρει ο Στιβ Βρανάκης και συμπληρώνει: « Δεν πιστεύω ότι το οικοσύστημα των startups είναι απλώς μόδα και τάση. Είναι μια οργανωμένη κίνηση που βασίζεται στις ανάγκες των χρηστών και όσες περισσότερες επιτυχίες σημειώνει και όσο περισσότερο το στηρίζουμε, τόσο περισσότερο θα παράγει νέες ιδέες και προτάσεις. O ιδιωτικός τομέας πρέπει να επενδύσει σε startups, καθώς υπάρχει μια γενιά που θέλει να ξαναγράψει την ιστορία».

NYT: To «κύμα» των ελληνικών startups

Σε αυτό το σημείο τον ρωτάμε, αν έχουν βάση όσα λέγονται για τις προσπάθειες να δημιουργηθεί μια μικρή « «Silicon Valley» στην Ελλάδα.  «Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του world economic forum data, κατατάσσεται 5η στον κόσμο στους μηχανικούς και τους επιστήμονες . Αναλογικά μιλώντας έπρεπε η Ελλάδα να είναι η Silicon Valley της Ευρώπης. Εδώ δουλεύουν νέοι άνθρωποι με υψηλή μόρφωση, δεξιότητες και ικανότητες».

Ο Στιβ Βρανάκης αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα και πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό: «Δεν είναι κάτι που προσπαθούμε να φτιάξουμε, είναι κάτι που συμβαίνει ήδη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε καλύτερα, είναι να πούμε την ιστορία μας καλύτερα. Η δράση των νεοφυών επιχειρήσεων δεν πρέπει να είναι γνωστή μόνο στο οικοσύστημα, αλλά σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν άμεση εμπλοκή. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι εδώ κάνουν όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα στο χώρο της τεχνολογίας που θα επηρεάσουν τη ζωή τους».

«Μη φοβάστε να μοιράσετε την πίτα»
Ο επικεφαλής του Creative Lab της Google αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Cosmote και στην αύξηση των οργανισμών στήριξης ευρύτερα των νέων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, όπως συνεργατικοί χώροι και incubators, αναφέρει: «Πλέον υπάρχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που αποφασίζουν να επενδύσουν ή να στηρίξουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως συμβαίνει στο Cosmote StartUP. Λέω συνεχώς σε ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν να μη φοβούνται να μοιράσουν την πίτα. Νομίζω ότι είναι σπουδαίο, όταν οργανισμοί παρέχουν σε νέες επιχειρήσεις την απαραίτητη υποδομή και στήριξη και μπορούν να παρακολουθούν την διαδικασία μιας επιχείρησης που χτίζεται από την αρχή. Έτσι μπορούν να μεταδώσουν την εμπειρία τους, το “know how” στην τεχνολογία και να παρέχουν τις απαραίτητες υποδομές».

 

Πόσο έχει όμως αλλάξει η διαδικασία σήμερα, για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχειρηματική προσπάθεια και πόσο βοηθάει το διαδίκτυο; H μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης και όχι κεφαλαίου είναι μια σημαντική αλλαγή.

«Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, για να ξεκινήσει κάποιος την επιχείρησή του. Όταν εγώ ξεκίνησα, το 1993, το πρώτο μου Μac κόστιζε 10.000 δολάρια! Έπρεπε να πάρω δάνειο για να το αγοράσω, με τον πάτερα μου ως εγγυητή να βάζει υποθήκη το σπίτι του, για το οποίο είχε δουλέψει 35 χρόνια. Και όλα αυτά για να αγοράσω έναν υπολογιστή. Επίσης ένας εκτυπωτής έκανε 5.000 δολάρια, ένα scanner 3.000 δολάρια. Έτσι μόνο για να έχω τα απαραίτητα εργαλεία χρειαζόμουν περίπου 20.000 δολάρια. Τώρα πλέον για να αγοράσει ένα laptop κάποιος χρειάζεται μόλις 300 δολάρια. Αυτό που χρειάζεται πλέον κυρίως ένας νέος επιχειρηματίας είναι η επιθυμία να ακούσει, να μάθει και να πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρει».

«Επικεντρωθείτε στις ανάγκες του χρήστη»
Πώς μπορεί όμως μια startup να μετατραπεί σε μια επιτυχημένη επιχείρηση; «Μια startup πρέπει να ξεκινήσει με τον χρήστη. Βρίσκω πολλές νέες εταιρείες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει από την αρχή ποιος είναι ο σκοπός τους και βασίζονται σε επιπόλαιες εκτιμήσεις. H εταιρεία μου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας που επικεντρώνεται στις ανάγκες του χρήστη. Ο χρήστης δεν είναι απλά ο πελάτης, είναι τα πάντα και η εμπειρία του χρήστη είναι το πιο σημαντικό. Επίσης πρέπει να βρίσκεις μια πραγματική ανάγκη, ένα πραγματικό πρόβλημα , το οποίο θα κληθείς να λύσεις. Πρέπει να μπορούμε να λύνουμε τα μεγάλα προβλήματα».

Επίσης ο Στιβ Βρανάκης παροτρύνει τους επιχειρηματίες να μη φοβούνται να αποτύχουν, να έχουν ένα όραμα και ένα στόχο που να μετράει και να εργάζονται μαζί με τους συνεργάτες τους, υιοθετώντας το γενικό σύνθημα: «think big, start small, make it matter».

«Υπάρχει το καλό και το κακό brain drain»!
Το πρόβλημα της «διαρροής εγκεφάλων», που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι όντως πολύ σημαντικό. Όμως σύμφωνα με τον Στιβ Βρανάκη υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις:  «Υπάρχει το καλό «brain drain» και το κακό «brain drain». Το δεύτερο συμβαίνει , όταν άνθρωποι με ταλέντο και γνώσεις αφήνουν την Ελλάδα και δεν επιστρέφουν πίσω, κόβοντας τις γέφυρες με την πατρίδα τους. Το καλό brain drain αφορά σε ανθρώπους που αντιλαμβάνονται ότι οι φιλοδοξίες και οι ιδέες τους είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να αντέξει η ελληνική αγορά. Έτσι αφήνουν μεν τη χώρα, αλλά εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν ως βάση και να την αναδεικνύουν ακόμη και αν η ιδέα τους δεν είναι σχετική με την εγχώρια αγορά».

Στο σημείο αυτό αναφέρεται στη σχέση του με το Reload Greece, με το οποίο συνεργάζεται, προωθώντας την ελληνική επιχειρηματικότητα στην «καρδιά» του Λονδίνου: «Είναι απίστευτo να βλέπεις νέους ταλαντούχους ανθρώπους σαν αυτούς που απαρτίζουν την ομάδα του Reload να προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ακόμα και αν βρίσκονται μακριά από τη χώρα».

Το Reload Greece είναι το Κέντρο της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας στο Λονδίνο που προσπαθεί να βρει καινοτόμους λύσεις ως προς την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάκαμψη της Ελλάδας. Ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία πέντε νέων και τώρα αποτελείται από μια ομάδα 30 εθελοντών που έχει ως σκοπό να αναδείξει την παραγωγική και δημιουργική πλευρά της Ελλάδας και να εμπνεύσει νέους ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοπόρες ιδέες.

«Πολλές λοιπόν ελληνικές ιδέες αφορούν σε πολύ περισσότερους από 11 εκατ. ανθρώπους. Πρέπει λοιπόν να περιορίσεις την ιδέα σου σε μια περιορισμένη αγορά με συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια; Φυσικά και όχι, όταν μιλάμε για τεχνολογία. Αν λοιπόν αφήσεις τη χώρα σου και αποφασίσεις να προωθήσεις την καινοτομία, να δημιουργήσεις προϊόντα και να αλλάξεις τις ζωές των ανθρώπων και χρησιμοποιείς το δίκτυό σου στην Ελλάδα είναι κάτι κακό;»

Διαβάστε: Πέντε Έλληνες του Λονδίνου κάνουν «Reload» στην εξωστρέφεια

 

H προσπάθεια rebranding της Ελλάδας
Στα μέσα του 2013 ανατέθηκε σε μια ομάδα ειδικών, μεταξύ των οποίων και ο Στιβ Βρανάκης, η δημιουργία ενός εθνικού brand, το οποίο θα χαρακτηρίζει κάθε δραστηριότητα της χώρας. Η συμμετοχή σε αυτό είναι σε εθελοντική βάση, χωρίς πληρωμή. «H πρώτη διαφάνεια που παρουσίασα στον Έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε ότι όλο αυτό το project δεν είναι καμπάνια διαφήμισης, αλλά είναι μια πλατφόρμα για την πραγματική αλλαγή. Είναι μια προσπάθεια, για να εμπνεύσουμε τη λεγόμενη και ως “χαμένη γενιά”, η οποία πλήττεται με ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν το 50% στις νέες ηλικίες, και να τη μετατρέψουμε στην επόμενη γενιά πετυχημένων επιχειρηματιών».

Για να γίνει αυτό, ο Στιβ Βρανάκης επιμένει ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις εταιρείες.  «Αυτό που λέω είναι ότι στην Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον πιο φιλικό, για να μπορεί κάποιος να επιχειρεί. Γιατί, αν μείνουμε μόνο στο θέμα της προβολής, χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, είναι σαν να βάφουμε ένα σπίτι που στο εσωτερικό του στάζει. Το πλάνο που δουλεύουμε βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τοποθέτηση (positioning) της Ελλάδας, ως startup nation. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι εμείς θελήσουμε με βάση τα υλικά που έχουμε στα χέρια μας, όπως το ταλέντο, η εκπαιδευμένη γενιά, οι μηχανικοί μας και οι επιστήμονες. Μπορούμε να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης, αρκεί να μετακινήσουμε τα εμπόδια».

Εδώ και τρία χρόνια ως διευθυντής του Creative Lab της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική αναφέρει στις ομιλίες του που πραγματοποιεί σε πολλές χώρες, ταξιδεύοντας ασταμάτητα, ότι η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πόσο εφικτό είναι αυτό; «Είναι πολύ δύσκολο..(γέλια). Δεν ξέρω αν κάνω σωστά τη δουλειά μου. Αυτό το λέμε, γιατί θέλουμε να κάνουμε πράγματα που έχουν σημαντική επίπτωση στη ζωή των ανθρώπων. (στη κουλτούρα, την κοινωνία, την οικονομία). Δεν είναι κάτι επιπόλαιο. Δεν λέμε ότι θα σώσουμε τον κόσμο, αλλά αυτό που πιστεύω είναι ότι έχουμε ένα στόχο, που είναι και το πιο σημαντικό και προσπαθούμε να τον πετύχουμε. Το θέμα είναι να κάνουμε τον κόσμο όσο καλύτερο μπορούμε μέσω της τεχνολογίας».

Δείτε τα νέα εντυπωσιακά γραφεία της Google

Τα tips του Στιβ Βρανάκη για τους νέους επιχειρηματίες
– Γράφουμε πάντα την ιδέα μας σε ένα χαρτί και το «κολλάμε» στον τοίχο. Προσπαθούμε έπειτα να οπτικοποιήσουμε την ιδέα μας, ώστε να την νοιώσουμε καλύτερα. Δίνουμε πάντα «υπερδυνάμεις» στους άλλους ανθρώπους.

Δείτε το βίντεο:

– Εντοπίζουμε πραγματικά προβλήματα και προσπαθούμε να δώσουμε ριζικές λύσεις με τη χρήση της τεχνολογίας. Ένα τέτοιο πρόβλημα στη σημερινή εποχή είναι η μη δυνατή πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο διαδίκτυο, κάτι που θεωρείται αυτονόητο για τις αναπτυγμένες χώρες.

Δείτε το σχέδιο της Google για internet σε όλους με μεγάλα μπαλόνια wifi!:

– Μη φοβάστε να δείχνετε το προϊόν σας. Πείτε την ιστορία του με ένα όμορφο τρόπο . Πολλές φορές αρκεί ο χρήστης να νιώθει το προϊόν ακόμα και όταν δεν το βλέπει.

Δείτε το βίντεο:

– Think big, start small, make it matter.
Δείτε το βίντεο με το Google Science Fair, στο οποίο διακρίθηκε και ο δικός μας Χάρης Ιωάννου, που ήταν παρών στην εκδήλωση. Ο ευρηματικός μαθητής Λυκείου από την Πεντέλη, προβληματίστηκε με το κινητικό πρόβλημα της γιαγιάς του και αποφάσισε να αναλάβει δράση κατασκευάζοντας ένα «έξυπνο» γάντι, γεγονός που τον κατέταξε μεταξύ των φιναλίστ του διεθνούς διαγωνισμού «Google Science Fair 2013».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε σχετικά: Διεκδικεί 50.000 ευρώ από τη Google, με το γάντι!