ΕΤΕ: Η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα

ΕΤΕ: Η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Σχεδόν 15 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα, η οποία ανακτά την επενδυτική βαθμίδα με βαθμολογία BBB (low) και σταθερές προοπτικές από τον οίκο DBRS, μετά από περίπου 15 χρόνια από την κρίση.

Η αξιολόγηση αυτή της Εθνικής Τράπεζας είναι συγκρίσιμη με την πιστοληπτική αξιολόγηση της ίδιας της Ελλάδας, καθώς ο οίκος DBRS προβλέπει ότι είναι απίθανο να υπερβεί αυτή την αξιολόγηση λόγω της εστίασής της στην εγχώρια αγορά και τη σημαντική της έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο οίκος τονίζει ότι η θέση της τράπεζας στον τομέα του λιανικού και του εταιρικού τραπεζικού της δίνει ηγετικό πλεονέκτημα, παρά τις βαθιές διαδικασίες αναδιάρθρωσης που πέρασε μετά την κρίση του χρέους. Επιπλέον, η DBRS σημειώνει ότι η τράπεζα έχει σταθερή χρηματοδότηση και ρευστότητα, χάρη στην ευρεία βάση καταθέσεων της.

Ως προς τις προοπτικές, ο οίκος DBRS λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας λόγω του υψηλού επιτοκίου περιβάλλοντος. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία σε σχέση με την ευρωπαϊκή, καθώς και οι προσδοκίες για πιστωτική επέκταση χάρη στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με προσπάθειες μείωσης των ρισκών, αναμένεται να μειώσουν τους κινδύνους για την Εθνική Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: