Στο δρόμο της εξόδου το ΔΝΤ;

Στο δρόμο της εξόδου το ΔΝΤ;
epa05733833 France's Christine Lagarde, (R), Managing Director of the International Monetary Fund, IMF, arrives on stage before a plenary session in the Congress Hall in front of Laurence D. Fink, (L), Chairman and CEO of BlackRock Inc. and Wolfgang Schaeuble, (C), Federal Minister of Finance of Germany during the closing day of the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Switzerland, 20 January 2017. The meeting brings together enterpreneurs, scientists, chief executive and political leaders in Davos January 17 to 20. EPA/LAURENT GILLIERON

Τι συνέβη στην Ουάσινγκτον και πώς αναμένεται να αντιδράσει η Ευρώπη στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η διαφωνία των διευθυντών στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, με αφορμή το πρόγραμμα της Ελλάδας, δείχνει το δρόμο της εξόδου για το Ταμείο.

Πηγές με άμεση γνώση των διεργασιών στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι η διαφωνία των εκπροσώπων της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στα πλεονάσματα, που πρέπει να εμφανίσει η χώρα μετά το 2018, διευκολύνει το ΔΝΤ στο να μην στηρίξει τελικά ένα πρόγραμμα με στόχους, που θεωρεί ότι «δεν βγαίνουν».

Η μπάλα πλέον είναι σε ευρωπαϊκό γήπεδο, καθώς Γερμανία και Ελλάδα είναι οι δύο κρίσιμοι παράγοντες, που θα διαμορφώσουν τις τελικές αποφάσεις.

Σε πρώτη φάση, η Γερμανία θα κληθεί να αποφασίσει εάν εγκρίνει τη συνέχιση της βοήθειας στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ και το πρόγραμμα μπορεί να μεταβληθεί σε ένα καθαρά «ευρωπαϊκό» project, με το Ταμείο να παραμένει ίσως σε ένα ρόλο συμβούλου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ», ωστόσο, το Ταμείο έχει να χρηματοδοτήσει τη χώρα από το καλοκαίρι του 2014. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι το κατά πόσο θα επικρατήσει για άλλη μια φορά η άποψη του κ. Σόιμπλε, εντός του Eurogroup ή θα υπάρξουν κινήσεις αυτονόμησης από χώρες, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν υπό τη σφαίρα της επιρροής του.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα θα κληθεί να αποφασίσει, σε περίπτωση που βρεθεί ενώπιον της απόφασης για συμμετοχή του ΔΝΤ ή χρεοκοπία, εάν μπορεί να ψηφίσει μέτρα όπως η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να μη χαθεί η ευκαιρία της ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις των Γερμανών θα διαφανούν στο EWG της Πέμπτης, ενώ η προσπάθεια συμβιβασμού του επικεφαλής του Eurogroup ερμηνεύεται από τη μια ως κίνηση με το βλέμμα στις ολλανδικές εκλογές και από την άλλη δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η επιμονή του στο «αισιόδοξο» σενάριο των Ευρωπαίων, που όμως απαιτεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Άλλωστε, η απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση αφορολόγητου και συντάξεων ψηφίστηκε με ομοφωνία, ανεξάρτητα από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.