«Στο κενό οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική»

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΜΚ της τράπεζας. 

Σημείο προς σημείο επέλεξε να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ «είναι προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν ότι η τιμή αυτή (η τιμή των 2,20 ευρώ ανά μετοχή) προήλθε από μια διαδικασία ανοιχτή και ανταγωνιστική, αυτή του βιβλίου προσφορών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από διακόσιοι ειδικοί/ θεσμικοί επενδυτές. Η τιμή κρίθηκε εύλογη από δύο, διεθνούς κύρους, επενδυτικές τράπεζες τις οποίες προσέλαβε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

«Το discount σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή ήταν εντός των συνήθων ορίων, ενώ η τιμή στην οποία έγινε η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση ως προς λογιστική αξία υψηλότερη από αυτή των άλλων τριών τραπεζών και υψηλότερη του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τραπεζών. Άρα, είναι στο κενό ο ισχυρισμός ότι οι μετοχές του ΤΧΣ απαξιώνονται κατά 48% και σε απόλυτη τιμή η ζημιά που προκαλείται άμεσα είναι πάνω από 4 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική υποχωρεί σε 57% από 84,37% που ήταν μέχρι τώρα και ότι ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία υφίστανται νέα απαξίωση των χαρτοφυλακίων τους στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι «οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύπτονται αμιγώς από ιδιωτικά κεφάλαια έχουν δύο θετικά στοιχεία την μη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους και κατά συνέπεια των φορολογουμένων με κεφάλαια, τα οποία μπορεί να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας σε εύλογες αξίες και τη σταδιακή επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή στην ομαλότητα».

Για την ύπαρξη «short selling» στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι «δεν θα ήταν δυνατό να λάβουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές θέσεις στη μετοχή της ΕΤΕ λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων μετοχών που θα μπορούσαν να δανειστούν οι short sellers (τη δυνατότητα να δανειστούν σε υψηλή τιμή ώστε να αποπληρώσουν σε χαμηλότερη τιμή αν υπάρξει πτώση τιμής)».

«Επίσης, ενημερώνουμε ότι από την υπερπροσφορά συμμετοχής επελέγησαν κυρίως επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και δεν αποτελούν κερδοσκοπικά hedge funds. Τέλος, όσον αφορά τους συμβούλους στη συναλλαγή, δηλαδή τις διάφορες επενδυτικές τράπεζες, δεν συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου ώστε να μπορέσουν να επηρεάσουν την τιμή της», προστίθεται στην απάντηση του υπουργείου.

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο υπουργός Οικονομικών θα ισχυριστεί πάλι (όπως και για την Eurobank) ότι το ελληνικό Δημόσιο κέρδισε από την Εθνική 11,7 δισ. ευρώ από το PSI, οπότε δεν υφίσταται καμία ζημιά αλλά τελικά είναι κερδισμένο, το υπουργείο αναφέρει ότι «η αλήθεια είναι -όπως το παραδέχεστε εξάλλου- ότι η Εθνική ζημιώθηκε από το PSI 11,7 δισ. ευρώ και το αντίστοιχο κέρδος για το ελληνικό Δημόσιο είναι πραγματικό και όχι λογιστικό».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επικείμενες διώξεις και άλλα παρόμοια τα οποία δεν επιδέχονται σχολιασμού. Δεν αντιλαμβάνονται ή κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει γίνει με γνώμονα την συστημική σταθερότητα και το δημόσιο συμφέρον. Στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για λογιστικά κέρδη και τώρα για λογιστικές ζημίες. Η αλήθεια είναι ότι το ΤΧΣ δεν έχει υποστεί καμία ζημία από την ΑΜΚ της ΕΤΕ και είμαστε βέβαιοι ότι στο μέλλον το ελληνικό Δημόσιο θα ανακτήσει τα κεφάλαια που διέθεσε με κέρδος, χάρη στην καλή πορεία των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Ήδη τα κεφάλαια που δόθηκαν το 2009 για τις προνομιούχες μετοχές έχουν αρχίσει να αποπληρώνονται από τις τράπεζες» προστίθεται επίσης, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη:

Στις 20 Μαΐου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Εθνικής

Πολυμετοχική και ισχυρή κεφαλαιακά η Εθνική

Σχετικά άρθρα