Στο «κόκκινο» ο συναγερμός για την εξάπλωση του Έμπολα

Στο «κόκκινο» ο συναγερμός για την εξάπλωση του Έμπολα

Στο επίπεδο «1» ανέβασαν το συναγερμό οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές - Αποκλεισμένα παραμένουν τα σύνορα της Λιβερίας για τη μη εξάπλωση του ιού.

Στο υψηλότερο επίπεδο ανέβασαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές τον υγειονομικό συναγερμό για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

«Η ενεργοποίηση του συναγερμού μας επιτρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους από όλες τις υπηρεσίες για να ανταποκριθούμε στην κρίση», εξήγησε ο Τομ Σκίνερ, εκπρόσωπος του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). «Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που κηρύσσεται τέτοιος συναγερμός. Την εποχή εκείνη είχε κηρυχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι έχουν καταγραφεί 932 θάνατοι και 1.711 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας που πλήττει κυρίως τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Εκατοντάδες Λιβεριανοί παραμένουν αποκλεισμένοι από τον στρατό στη δυτική Λιβερία, στην επαρχία Γκραντ Κέιπ Μάουντ που συνορεύει με τη Σιέρα Λεόνε, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έστησαν οδοφράγματα και από την Τετάρτη απαγορεύουν την πρόσβαση στην πρωτεύουσα Μονρόβια, λίγες ώρες αφότου η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του ιού Έμπολα.

«Έχουμε αυστηρές εντολές να μην αφήσουμε κανέναν να περάσει το οδόφραγμα», εξήγησε ένας αξιωματικός στο φυλάκιο που ελέγχει τον δρόμο ο οποίος οδηγεί στη Μονρόβια.

«Η ανακοίνωση της προέδρου έγινε το βράδυ αλλά εμείς είμαστε εδώ από το απόγευμα, χωρίς τρόφιμα ή νερό. Δεν γίνεται να παραμείνουμε εδώ, μέσα στη βροχή, χωρίς κατάλυμα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό», είπε αποκλεισμένος κάτοικος.

Ο υπουργός Πληροφοριών Λιούις Μπράουν δικαιολόγησε το μέτρο επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο για να περιοριστεί η επιδημία. «Πρόκειται για μια στρατιωτική επιχείρηση με στόχο να μειωθούν οι κίνδυνοι, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα φεύγουν από τις πληγείσες περιοχές για να πάνε σε άλλες αν δεν βεβαιωθούμε ότι δεν νοσούν», είπε χαρακτηριστικά.

Στη Νιγηρία, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που απεργούσαν από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με αφορμή την επιδημία που έχει ήδη επεκταθεί στο Λάγκος, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι. 

Διαβάστε ακόμη:

«Πυρετός» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εξάπλωση του Έμπολα

Πακέτα στήριξης για τις χώρες στο «μέτωπο» του ιού Έμπολα