Στο Λονδίνο ο Τσακαλώτος για να «εξαργυρώσει» τη συμφωνία με επενδύσεις

Στο Λονδίνο ο Τσακαλώτος για να «εξαργυρώσει» τη συμφωνία με επενδύσεις

Συναντήσεις με επενδυτές θα έχει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Στόχος, να μεταφέρει ένα κλίμα σταθερότητας και να ανοίξει τον δρόμο για έξοδο στις αγορές άμεσα. 

Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου κατά το επόμενο διήμερο θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο κ. Τσακαλώτος θα αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει εισέλθει σε περίοδο ανάκαμψης διαμορφώνοντας, μετά και τη συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, κλίμα εμπιστοσύνης για προσέλκυση και αύξηση επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι και να κεφαλαιοποιήσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

Με βάση το ανακοινωθέν του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν την έξοδο της χώρας στις αγορές, με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του 2017, ή στις αρχές του 2018, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου και συναντήθηκε ήδη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσιγκτον, καθώς και με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτικών funds.

Σε δηλώσεις τους χθες ο κ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αποσυνέδεσαν την επιστροφή στις αγορές από το QE. O κ. Χουλιαράκης μίλησε για δοκιμαστική έξοδο, χωρίς να την προσδιορίσει χρονικά, ενώ ο ΥΠΟΙΚ έκανε αναφορά σε προσδοκίες για το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

«Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια δοκιμαστική έκδοση ομολόγου στην αγορά. Η απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στις αγορές. Σίγουρα, μια ένταξη στο QE θα βοηθούσε περαιτέρω…” επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι βάσει του ενδιαφέροντος που έχει διαπιστώσει «η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμη και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση».

Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επιχειρούν να μεταφέρουν το κλίμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και να ανοίξουν τους δρόμους για την επικείμενη ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς πλέον το μόνο «ανάχωμα» που έχει απομείνει στην κυβέρνηση είναι η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ακόμη, ο Τσακαλώτος θα επιδιώξει να μεταφέρει στους επενδυτές στο Λονδίνο ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια πολιτική σταθερότητα, ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους της και ότι πλέον είναι έτοιμη να βγει στις αγορές. Παράλληλα, (δεδομένου ότι το σενάριο της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE έχει απομακρυνθεί τελείως) θα δουλέψει πάνω στην αλλαγή της στάσης των αγοραστών επί των ελληνικών ομολόγων αλλά και στην διαδικασία έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων από το φθινόπωρο.