Στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή

Στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή
Καταναλωτές ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου για το «καλάθι του νοικοκυριού», Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022. Από σήμερα Τετάρτη ξεκινά να εφαρμόζεται το «καλάθι του νοικοκυριού» σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης. Στόχος του μέτρου είναι η διασφάλιση χαμηλών τιμών για μια ομάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που καθορίστηκαν από το υπουργείο ενώ κάθε επιχείρηση σούπερ μάρκετ θα επιλέγει αυτόνομα τους κωδικούς των προϊόντων που θα εντάσσονται στο καλάθι και τις τιμές τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με το Retail Innovation Hub Annual Report της Cardlink, 7 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε μη βασικά αγαθά.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των προϊόντων έχουν ασκήσει πίεση στους καταναλωτές, καθιστώντας την περίφημη επιστροφή στα καταστήματα πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι το κόστος ζωής και η οικονομία κατατάσσονται σε υψηλά επίπεδα στο μυαλό των Ελλήνων καταναλωτών. Με 7 στους 10 (ποσοστό 70%) να δηλώνει σε σχετική έρευνα της Cardlink ότι ξοδεύει λιγότερα χρήματα σε μη βασικά αγαθά και το 78% ότι η τιμή είναι το βασικό στοιχείο για τις αγοραστικές τους αποφάσεις, τώρα και τα επόμενα τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή τα δύο τρίτα των καταναλωτών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψωνίσουν κυρίως σε περιόδους εκπτώσεων, με 8 στους 10 από αυτούς να αναβάλλουν ενεργά τις αγορές τους μέχρι τότε. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές λένε ότι επιλέγουν προϊόντα που βρίσκονται σε έκπτωση και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές ζητούν τώρα περισσότερη άνεση και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος – και δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να αλλάξουν από την προτιμώμενη επωνυμία ή τον πωλητή λιανικής για να τις αποκτήσουν. Το 2022, περισσότεροι από 7 στους 10 καταναλωτές άλλαξαν μάρκα τουλάχιστον μία φορά, με το 66% από αυτούς να λένε ότι το έκαναν για να βρουν καλύτερες προσφορές. Άλλοι λόγοι ήταν η καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, η διαθεσιμότητα και η επιλογή προϊόντων, η ευκολία κ.ά.

Σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο η ταχύτητα και το κόστος παράδοσης απασχολεί το 42% των καταναλωτών, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι επιλέγει τον έμπορο που παρέχει δωρεάν ή με χαμηλό κόστος αποστολές, ακόμη και όταν χρειάζονται 5-8 εργάσιμες ημέρες, παραμένοντας πιστοί σε μια επωνυμία που προσφέρει προβλέψιμη και αξιόπιστη αποστολή.

Η ευκολία και το κόστος είναι σημαντικά για τους καταναλωτές και όσον αφορά τις επιστροφές. Καθώς οι λιανοπωλητές βελτιώνονται στο να προσφέρουν περισσότερες επιλογές από αυτή την άποψη, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων (το 33% των πολιτικών επιστροφής υπερβαίνουν τις 45 ημέρες) και ταχύτερες επιστροφές χρημάτων, θα πρέπει να είναι δεδομένη μια υγιής πολιτική επιστροφών. Είναι ενδιαφέρον ότι σημαντικός αριθμός καταναλωτών δεν φαίνεται να θεωρεί απαραίτητες τις δωρεάν επιστροφές, με το 25% να λέει ότι θα χαρεί να πληρώσει για τις επιστροφές και σχεδόν οι μισοί δηλώνουν ότι δεν θα άλλαζαν τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τις επιστροφές αν έπρεπε να πληρώσουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δυνατότητα επιλογής και η ευκολία είναι πιο σημαντική από το κόστος σε αυτή την περίπτωση. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν επίσης ότι θέλουν ανέσεις όπως προγραμματισμένη παραλαβή στο σπίτι, ανέπαφες επιστροφές κ.ά. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι καταναλωτές αναμένουν πλέον συνέπεια σε όλα τα πιθανά κανάλια. Επιπλέον, έρευνες αγοράς έδειξαν ότι οι omnichannel λιανοπωλητές έχουν ξεπεράσει τους λιανοπωλητές που επικεντρώνονται μόνο στο ηλεκτρονικό εμπόριο ή μόνο στο φυσικό δίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική για τους καταναλωτές είναι η βιωσιμότητα. Παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, πάνω από το 1/3 των καταναλωτών δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει υψηλότερες τιμές για πιο βιώσιμα ή φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Τα δύο τρίτα των καταναλωτών πιστεύουν ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι σημαντική για αυτούς και θα τη θεωρούσαν ένα από τα πέντε κορυφαία κριτήρια όταν έρθει η ώρα των αγορών. Τα δημογραφικά στοιχεία των νεότερων καταναλωτών, κυρίως Gen Z και Millennials, οδηγούν ένα μεγάλο μέρος αυτής της τάσης σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενεές.

Ο συνδυασμός του αυξανόμενου κόστους και της αυξανόμενης συνειδητοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των βιώσιμων πρακτικών έχει δημιουργήσει μια αναπτυσσόμενη αγορά μεταχειρισμένων ειδών. Η λεγόμενη κυκλική οικονομία ανατρέπει τις προπανδημικές καταναλωτικές τάσεις της γρήγορης μόδας και του make-buy-dispose, στοχεύοντας σε πιο βιώσιμες λύσεις. Προωθεί την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης ή επαναχρησιμοποίησης υλικών, πόρων και προϊόντων, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα και εισάγοντας μια ισχυρή γωνία βιωσιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: