Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 6.000 ελληνικές offshore

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 6.000 ελληνικές offshore
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλάει κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η κυβέρνηση προανήγγειλε σειρά ελέγχων για τις υπεράκτιες εταιρείες.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών για την ανεύρευση εσόδων έχουν μπει ήδη 6.000 offshore. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί οι 384 κι έχουν βεβαιωθεί έσοδα ύψους 129,5 εκατ. ευρώ. Την περίοδο 2014-2015 ελέγχθησαν οι 321 από αυτές, και βεβαιώθηκαν 94,5 εκατ. «Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό», είπε την Πέμπτη ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση στη βουλή.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ελέγχονται offshore εταιρείες και αποδίδουν πάρα πολύ λίγα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, όταν άλλες μεγάλες offshore εταιρείες ή μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής παραμένουν ελεγκτικά αδρανείς ή, τέλος πάντων, δεν έχουν γίνει οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι «και αυτές οι υποθέσεις και οι άλλες υποθέσεις των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών», συμπλήρωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε στη Βουλή τη δημιουργία ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο μάλιστα θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες για τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων. Όπως είπε, οι υποθέσεις αυτές θα παρακολουθούνται μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, θα υπάρχει μηνιαία αναφορά για την πορεία των ελέγχων και όλα αυτά με το λίγο προσωπικό που έχει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Σχετικά με τις offshore, είπε ότι το πρόβλημα είναι διπλό. Είναι η φοροδιαφυγή που κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία, το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο, και είναι και η φοροδιαφυγή που συντελείται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την off shore με άλλες εταιρείες που συνήθως τα παραστατικά και τα τιμολόγια δεν έχουν αντίκρισμα.

Αναφερόμενος στο προσωπικό, ο υπουργός είπε ότι εάν συγκριθεί με το προσωπικό που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τα τελευταία στοιχεία tax administration του 2014 του ΟΟΣΑ, είναι λιγότερο. «Βλέπουμε ότι έχουμε λιγότερο ελεγκτικό προσωπικό απ’ ό,τι έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με λιγότερη φοροδιαφυγή, με καλύτερη οργάνωση, με καλύτερη μηχανοργάνωση. Είναι ένα από τα θέματα τα οποία ήδη έχουμε θέσει και στους θεσμούς. Είναι ένα από τα θέματα που έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα. Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, πρέπει να έχουμε επαρκές προσωπικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.