Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών η Tesla – Έρευνα για το Passenger Play 

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών η Tesla – Έρευνα για το Passenger Play 
epa06909211 A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018. Despite the ongoing trade war between the USA and China, Tesla chief executive Elon Musk earlier this month announced the deal with Chinese authorities to build a new electric car production plant in Shanghai, which will be the first outside the USA. The new auto plant plans to produce 500,000 cars a year. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tου Christiaan Hetzner

Οι ρυθμιστικές αρχές οδικής ασφάλειας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με μια αμφιλεγόμενη λειτουργία βιντεοπαιχνιδιών που βρέθηκε σε πάνω από μισό εκατομμύριο Tesla στους δρόμους της Αμερικής.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) ξεκίνησε έρευνα που αποκαλείται «προκαταρκτική αξιολόγηση» (preliminary evaluation) και αφορά περίπου 580.000 αυτοκίνητα και στις τέσσερις σειρές της γκάμας προϊόντων της Tesla που προσφέρουν τη λειτουργία “Passenger Play”.

«Αυτή η έρευνα ξεκίνησε για να αξιολογήσει το ενδεχόμενο απόσπασης της προσοχής του οδηγού από το Tesla Passenger Play ενώ το όχημα οδηγείται», έγραψε η NHTSA σε μια έκθεση με ημερομηνία από την Τρίτη, προσθέτοντας ότι θα αξιολογήσει πτυχές όπως η συχνότητα και η χρήση της λειτουργίας. Η έρευνα θα εξετάσει μοντέλα της Tesla που χρονολογούνται από το έτος 2017.

Η λειτουργία έχει δεχθεί πυρά τελευταία, με τους New York Times να εφιστούν πρόσφατα την προσοχή στο θέμα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Mercedes-Benz, αντίπαλος της Tesla, ανακάλεσε μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα για παρόμοιο λόγο.

Η NHTSA, ένας βραχίονας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, σημείωσε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακαλυφθεί τραυματισμοί ή θάνατοι που να μπορούν να αποδοθούν στο “Passenger Play” της Tesla. 

Αντίθετα, ανέφερε ότι η έρευνα προήλθε από μία και μοναδική καταγγελία που κατατέθηκε νωρίτερα φέτος και η οποία ζητούσε από τη ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια της κυκλοφορίας να απαγορεύσει κάθε ζωντανό βίντεο και διαδραστική περιήγηση στο διαδίκτυο στα μπροστινά καθίσματα ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία συνιστά «επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής» και «απερίσκεπτα αμελή».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρυθμιστικές αρχές τα βάζουν με την Tesla κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν.

Τον Σεπτέμβριο, η NHTSA έστειλε έναν κατάλογο αιτημάτων για πληροφορίες σχετικά με το λογισμικό αυτοματοποιημένης οδήγησης, το οποίο έχει συνδεθεί με μια σειρά από θανάτους. Πιο πρόσφατα, η ρυθμιστική αρχή προκάλεσε αναστάτωση μετά την πρόσληψη ενός γνωστού επικριτή της Tesla ως συμβούλου, με τον υπουργό Μεταφορών Pete Buttigieg να απορρίπτει την κριτική του Musk ότι ο αυξημένος έλεγχος οφείλεται σε πολιτική μεροληψία.

Η καταγγελία με την οποία ξεκίνησε η νέα έρευνα της NHTSA επισήμανε αυξημένους κινδύνους για την οδική ασφάλεια, ιδίως στα δημοφιλή αυτοκίνητα Model 3 και Model Y. Και στα δύο μοντέλα, όλες οι σχετικές πληροφορίες παρουσιάζονται στον οδηγό μέσω μιας μεγάλης οθόνης αφής στο κέντρο του ταμπλό, η οποία χρησιμεύει επίσης για τη λειτουργία του “Passenger Play”.

«Γιατί επιτρέπεται σε έναν κατασκευαστή να δημιουργεί ένα εγγενώς ενοχλητικό ζωντανό βίντεο που καταλαμβάνει τα δύο τρίτα της οθόνης, στην οποία βασίζεται ο οδηγός για όλες τις πληροφορίες του οχήματος;», αναφέρεται στην καταγγελία. «Η Tesla δεν έχει ενδείξεις πάνω από το τιμόνι».