Στο online κανάλι το μέλλον (και) για τα φαρμακεία

Στο online κανάλι το μέλλον (και) για τα φαρμακεία
Photo: pixabay.com
Στα 134 εκατ. ευρώ η αξία της αγοράς στην Ελλάδα στο α' εξάμηνο (Convert Group) - Οι τάσεις στην τοπική και διεθνή αγορά.

Χειρουργικές μάσκες, βρεφικά είδη και συμπληρώματα διατροφής πριμοδοτούν την ανάπτυξη της αγοράς των online φαρμακείων, που συνεχίζει να κερδίζει πελατεία και μετά την έξαρση της πανδημίας.

Αυτή είναι η τάση στην Ελλάδα, όπου τα στοιχεία ανάλυσης της Convert Group έδειξαν πρόσφατα ότι στο α’ εξάμηνο του 2022 οι αγορές από το συγκεκριμένο κανάλι αυξήθηκαν κατά 9%. Ωστόσο ανάλογες είναι οι τάσεις και στην παγκόσμια αγορά όπου τα έσοδα στον κλάδο προβλέπεται να πλησιάσουν τα 30 δισ. δολ. φέτος (27,6 δισ. δολ., Statista). Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών τα έσοδα των online φαρμακείων αναμένεται να παρουσιάσουν διψήφιο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση την επόμενη πενταετία, με αποτέλεσμα να τείνουν σε διπλασιασμό μέχρι το 2027. Η ανάπτυξη της αγοράς, που έλαβε ώθηση από τις συνθήκες που επικράτησαν κατά την έξαρση της πανδημίας, αποδίδεται πλέον στον σταθερά αυξανόμενο αριθμό χρηστών smartphones και στην αυξανόμενη διείσδυση του Διαδικτύου, κυρίως σε αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως Ασία-Ειρηνικός, Νότια Αμερική και Υποσαχάρια Αφρική.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αγορά καθοδηγείται από την αυξανόμενη τάση αυτοθεραπείας των καταναλωτών, την προσβασιμότητα και την ευκολία λόγω της εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος. Επιπλέον, οι τεχνολογικές εξελίξεις στο IoT και η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργούν ως επιταχυντές καθώς βελτιώνουν την εμπειρία των καταναλωτών.

Ειδικά η κατηγορία βιταμινών και μετάλλων αναμένεται να ηγηθεί της ανάπτυξης καθώς ολοένα περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε συμπληρώματα διατροφής για να αντιμετωπίσουν τη γρίπη αλλά και την ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων που είναι υπεύθυνη για ασθένειες όπως η αναιμία και η οστεοπόρωση, σύμφωνα με μελέτες.

Στην Ελλάδα

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας των πωλήσεων της αγοράς online φαρμακείων προέρχεται από την κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας (43%), οι κατηγορίες των προϊόντων υγείας, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών, καθώς και βρεφικών και παιδικών ειδών συνεχίζουν να γνωρίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών το α’ εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 παρατηρείται: αύξηση 64% σε προϊόντα υγείας (με τις χειρουργικές και φαρμακευτικές μάσκες αλλά και τα τεστ αντιγόνου να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία), αύξηση 40% σε βρεφικά και παιδικά είδη, 13% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, 8% σε διάφορα προϊόντα και 1% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας.

Σημειώνεται ότι το μέσο αγοραστικό καλάθι μειώθηκε 5% στα 42,10 ευρώ λόγω των προωθητικών ενεργειών που κατακλύζουν τον κλάδο. H συνολική αξία των online αγορών στα online φαρμακεία άγγιξε τα 134 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Convert Group από το δείγμα του eRetail Audit. Υπενθυμίζεται δε ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου.