Σε δημοπρασία επιστολή της Μαρίας βασίλισσας της Σκωτίας

Σε δημοπρασία επιστολή της Μαρίας βασίλισσας της Σκωτίας
Portrait of Mary, Queen of Scots (Marie Stuart), c.1549 (black and red chalk) by Clouet, Francois (c.1510-72); 28,5x21,2 cm; Yale University Art Gallery, New Haven, CT, USA; (add.info.:Mary (1542-87), daughter of James V of Scotland and wife of Francis II of France) (Photo by leemage / Leemage via AFP) Photo: AFP

Επιστολή που έγραψε η βασίλισσα Μαρία της Σκωτίας προς τον Γάλλο πρέσβη πωλείται σε δημοπρασία που διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα.

Η επιστολή, η οποία εκτιμάται ότι θα πωληθεί μεταξύ 14.000 και 18.000 αγγλικών λιρών, είναι μια έκκλησή της προς τον Γάλλο πρέσβη στην Αγγλία να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση του Σκωτσέζου ευγενή, Τζορτζ Ντάγκλας, στη Γαλλία.

Γράφτηκε στο κάστρο του Κάρλαϊλ δύο μήνες μετά την απόδρασή της από το κάστρο Λοχ Λέβεν στο Περτσάιρ στις 2 Μαΐου 1568, όπου ήταν φυλακισμένη για σχεδόν ένα χρόνο μετά από αναγκαστική παραίτηση υπέρ του βρέφους γιου της, Ιάκωβου ΣΤ’.

Η βασίλισσα ήλπιζε ότι βοηθώντας να επιτύχει ένα ασφαλές ταξίδι στη Γαλλία για τον Τζορτζ Ντάγκλας, εκείνος μεσολαβούσε στον Γάλλο βασιλιά για λογαριασμό της για να εξασφαλίσει την ελευθερία της.

Η Μαρία δραπέτευσε από το κάστρο του Λοχ Λέβεν με τη βοήθεια του Τζορτζ Ντάγκλας, αδελφού του Γουίλιαμ Ντάγκλας ιδιοκτήτη του κάστρου.

Η επιστολή θα πωληθεί σε live και διαδικτυακή δημοπρασία από τον οίκο Lyon & Turnbull, που έχει την έδρα του στο Εδιμβούργο, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.

Υπάρχουν 12 σειρές γραμμένες από γραμματέα και επιπλέον έξι γραμμένες χειρόγραφα από τη βασίλισσα Μαρία. Η επιστολή κλείνει με τη φράση «Votre bien bonne amye, Marie» που μεταφράζεται ως: «Η πολύ καλή σου φίλη, Μαίρη».

Η βασίλισσα Μαρία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Γαλλία, επιστρέφοντας στη Σκωτία μόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της, δελφίνου της Γαλλίας Φραγκίσκου.

Αργότερα παντρεύτηκε τον ετεροθαλή ξάδερφό της, λόρδο του Ντάρνλεϊ, και στη συνέχεια, λίγο μετά τον θάνατό του, παντρεύτηκε τον άνδρα που ήταν ύποπτος για τη δολοφονία του.

Φυλακισμένη και αναγκασμένη να παραιτηθεί, η Μαρία κατέφυγε τελικά στην Αγγλία, αναζητώντας την προστασία της ξαδέρφης της, Ελισάβετ Α’.

Δεδομένων των προηγούμενων αξιώσεων της Μαρίας για τον αγγλικό θρόνο, η Ελισάβετ την είδε ως απειλή και την κράτησε περιορισμένη σε διάφορα κάστρα και αρχοντικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ