Στο σφυρί το Νόμπελ του Τζέιμς Γουότσον για χάρη της επιστημονικής έρευνας

Το Νόμπελ του θα είναι το πρώτο βραβείο που θα δημοπρατηθεί, ενώ ο κάτοχός του είναι ακόμη εν ζωή.

Ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γουότσον, μέλος της επιστημονικής ομάδας που ανακάλυψε το μόριο του DNA, ετοιμάζεται να πουλήσει σε δημοπρασία του οίκου Christie’s το βραβείο Νόμπελ που πήρε το 1962 για την ιστορική ανακάλυψή του στο Πανεπιστήμιο Cambridge το 1953.

Σύμφωνα, με το BBC το ποσό που αναμένεται να συγκεντρώσει το βραβείο κυμαίνεται από 2,5 έως 3,5 εκατομμύρια δολάρια, αφού πρόκειται για μία από τις πιο διάσημες ανακαλύψεις στην ιστορία των επιστημών.

Ο Αμερικανός επιστήμονας είχε μοιραστεί τη βράβευση για τη σημαντική ανακάλυψη με τους Βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μορίς Γουίλκινς, που δεν ζουν πια. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο, ο Γουάτσον προσφέρει για δημοπρασία μια σειρά από γραπτά του, μεταξύ των οποίων τις χειρόγραφες σημειώσεις του από τον λόγο που είχε εκφωνήσει κατά την παραλαβή του βραβείου, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να του αποφέρουν από 300.000 έως 400.000 δολάρια.

Ο Γουάτσον, σε δήλωσή του έκανε γνωστό ότι ένα μέρος των εσόδων της δημοπρασίας, που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου, θα πάνε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Κολλέγιο Κλερ του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και στο Εργαστήριο Cold Spring Harbor, από όπου ο ίδιος έχει περάσει στη διάρκεια της μακράς επιστημονικής διαδρομής του.
Το μετάλλιο Νόμπελ του στενού συνεργάτη του Φράνσις Κρικ – ο οποίος είχε πεθάνει το 2004- είχε πωληθεί πέρυσι αντί 2,2 εκατ. δολαρίων.