Στο «σφυρί» τα κοσμήματα της Ιμέλντα Μάρκος

Στο «σφυρί» τα κοσμήματα της Ιμέλντα Μάρκος

Τα ακριβά κοσμήματα που είχε παρανόμως αποκτήσει η πρώην «σιδηρά κυρία» των Φιλιππίνων θα δημοπρατηθούν για να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία.

Εδώ και δεκαετίες οι υπερβολικές σπατάλες της έχουν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη, ενώ σαν «αστικός μύθος» κυκλοφορεί ακόμη η φήμη για την τεράστια συλλογή παπουτσιών της.

Ο λόγος για την Ιμέλντα Μάρκος, σύζυγο του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων Φερδινάντο Μάρκος, που ακόμη και σήμερα βρίσκει τον τρόπο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Τύπου.

Αυτήν τη φορά επειδή αναγκάζεται να επιστρέψει στο κράτος τη συλλογή κοσμημάτων Malacanang -αξίας 150.000 δολαρίων– αφού δικαστήριο των Φιλιππίνων κήρυξε τη συλλογή «παρανόμως αποκτηθείσα». Η κυβέρνηση της Μανίλα πρόκειται να πουλήσει τα κοσμήματα σε δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας θα καταλήξουν στα ταμεία του κράτους.

Πρόκειται για την πιο απλή από τις τρεις συλλογές των Μάρκος που κατασχέθηκαν μετά την πτώση από την προεδρία του Φερδινάντο Μάρκος το 1986 και που περιλαμβάνουν ένα σετ 60 διαφορετικών κοσμημάτων, ανάμεσά τους ένα ρουμπίνι Βιρμανίας 150 καρατίων.

Η δικαστική αυτή απόφαση, για την οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση, είναι η πρώτη. Οι προηγούμενες προσπάθειες για την πώληση των συλλογών εμποδίστηκαν από το περιβάλλον των Μάρκος. Το 1991 ο οίκος Κρίστι’ς εκτιμούσε την αξία των τριών συλλογών σε 8,5 εκατομμύρια δολάρια.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 ακριβότερες δημοπρασίες στην ιστορία

Ο Μάρκος ανατράπηκε μετά τις λαϊκές διαδηλώσεις το 1986, ύστερα από 20 χρόνια δικτατορίας που σημαδεύτηκαν από ευρείας κλίμακας διαφθορά και μια λατρεία προς το πρόσωπό του.

Οι μυθικές δαπάνες της Ιμέλντα και η διάσημη συλλογή υποδημάτων της (χιλιάδες ζευγάρια) συμβολίζουν τις υπερβολές και την αλαζονεία του προεδρικού ζεύγους, που θεωρείται ύποπτο για την υπεξαίρεση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας.

Οι Μάρκος είχαν καταφύγει στη Χαβάη όπου ο πρώην πρόεδρος πέθανε το 1989.

Στην Ιμέλντα επετράπη να επιστρέψει στις Φιλιππίνες όπου αναμίχθηκε στην πολιτική. Εξελέγη τον Μάιο του 2010 βουλευτής του κοινοβουλίου και επανεξελέγη τον Μάιο του 2013.

Διαβάστε ακόμη: Το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία