Το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

Το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία
Photo:

Πρόκειται για τον πίνακα «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ» που πουλήθηκε έναντι 142,4 εκατ. δολαρίων.

Το ζωγραφικό τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον που φέρει τον τίτλο «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ» έγινε την Τρίτη το ποιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Ο τριπλός ζωγραφικός πίνακας στον οποίο το μοντέλο είναι ο συνάδελφός του Μπέικον ο Βρετανός Λούσιαν Φρόιντ, πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στη Νέα Υόρκη έναντι του ποσού των 142, 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το τρίπτυχο ζωγραφικής που φιλοτεχνήθηκε το 1969 δεν είχε ποτέ έως τώρα δημοπρατηθεί και παρότι η πριν την πώλησή του εκτίμηση για την τιμή, ήταν περίπου στα 85 εκατομμύρια δολάρια επισκίασε εύκολα την τιμή των 119 εκατομμυρίων δολαρίων που πουλήθηκε ο πίνακας «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνχ, που δημοπρατήθηκε τον περασμένο Μάιο από τον ανταγωνιστικό οίκο Sotheby’s.

Δείτε ακόμη: Οι 10 ακριβότεροι ζωγραφικοί πίνακες

Ο πίνακας αγοράστηκε στην κατάμεστη αίθουσα πωλήσεων του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη μετά από έναν παρατεταμένο «πόλεμο «προσφορών» και μέσω τηλεφώνου. Τα στοιχεία του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκαν.

Επίσης την Τρίτη ένα πορτοκαλί διαμάντι 14,82 καρατίων, το μεγαλύτερο του είδους του, δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s στην τιμή ρεκόρ των 35,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η τιμή του ήταν 31,5 εκατομμύρια χωρίς τους φόρους και τα τέλη και συνολικά 35,54 εκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών. «Πουλήθηκε έναντι ποσού 29 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (31,5 εκατομμύρια δολάρια )», δήλωσε ο διοργανωτής της δημοπρασίας, η οποία διεξήχθη ενώπιον 200 ατόμων σε πολυτελές ξενοδοχείο της Γενεύης.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 ακριβότερες δημοπρασίες στην ιστορία

Ο αγοραστής, είναι ένας άντρας ο οποίος αμέσως μετά την πώληση, εγκατέλειψε το χώρο της δημοπρασίας υπό τα χειροκροτήματα του κοινού. Ο οίκος Christie’s δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για την ταυτότητά του. Ούτε το όνομα του προμηθευτή έχει αποκαλυφθεί, αλλά έγινε γνωστό ότι ο πολύτιμος λίθος βρέθηκε στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ουόρεν, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του οίκου Christie’s «τα έγχρωμα διαμάντια είναι πολύ πιο σπάνια από ότι τα λευκά, ειδικά όταν πρόκειται για μπλε, ροζ ή πορτοκαλί διαμάντια». Από τα έγχρωμα διαμάντια, τα πορτοκαλί είναι τα πλέον σπάνια. Το 1990 , ένα πορτοκαλί-κίτρινο διαμάντι, Graff Orange 4,77 καρατίων πωλήθηκε έναντι 3,92 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο αντίπαλος οίκος δημοπρασιών Sotheby’s θα προσφέρει σε δημοπρασία το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι στον κόσμο, με την αναμενόμενη τιμή να είναι στα 48,7 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης: «Ροζ αστέρι» αξίας 60 εκατ. ευρώ