Στο σημείο μηδέν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους

Στο σημείο μηδέν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους
AppleMark

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα κρατικά ταμεία – Εξαντλείται με ταχύτατους ρυθμούς η ρευστότητα στις τράπεζες.

Στο σημείο μηδέν με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και η χώρα οδηγείται στο δημοψήφισμα της Κυριακής με άδεια ταμεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες , τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή δεν φτάνουν ούτε τα 300 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση στα κρατικά ταμεία είναι δραματική αφού σε περίοδο τραπεζικής αργίας, capital controls και άτυπης γενικευμένης στάσης πληρωμών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τονωτική ένεση από την πλευρά των εσόδων, καθώς οι εισπράξεις έχουν βαλτώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2015, η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα ανέρχεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Μόνο για τον μήνα Ιούνιο, η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ, εν μέσω καθολικής οικονομικής καθίζησης.

Στο κόκκινο βρίσκεται η ρευστότητα των τραπεζών καθώς στερεύουν τα χαρτονομίσματα και τα διαθέσιμα περιορίζονται σε επικίνδυνα όρια. Ειδικότερα τα χρήματα σε ρευστό που διαθέτουν οι τράπεζες ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ εκτιμά η βρετανική εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνου Μίχαλου.

«Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι τα αποθεματικά σε ρευστό στις τράπεζες βρίσκεται κάτω από το όριο των 500 εκατ. ευρώ. Όποιος πιστεύει ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη, ονειροπολεί. Τα μετρητά δεν θα κρατήσουν ούτε για μια ώρα» αναφέρει ο κ. Μίχαλος στη βρετανική εφημερίδα.

Τη Δευτέρα, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής, συνεδριάζει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών και δη για το ELA, όμως κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποφανθεί για το ποια θα είναι η κατάσταση του συστήματος έως την επομένη του δημοψηφίσματος.

Το αποτέλεσμα της επικείμενης συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ για το ELA των τραπεζών κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς όπως έχουν ήδη αποφανθεί αξιωματούχοι του στρατηγείου της Φρανκφούρτης, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε πως δεν μπορεί να πει εάν η ΕΚΤ θα δώσει έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες εάν οι Έλληνες ψηφίσουν ‘όχι’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ερωτηθείς για το εάν η ΕΚΤ θα δώσει τη βοήθεια που χρειάζονται για να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, ο Κονστάνσιο είπε: «Δεν μπορώ να απαντήσω εκ των προτέρων σε αυτή την ερώτηση».

«Θα είναι μια απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ). Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πως το διοικητικό συμβούλιο στο σύνολό του θα αναλύσει την κατάσταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από ομιλία του σε χρηματοοικονομικό συνέδριο.