Στο στόχαστρο και πάλι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Έως και 30% αύξηση στις εισφορές

Στο στόχαστρο και πάλι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Έως και 30% αύξηση στις εισφορές

Αλλάζει ξανά ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. 

Ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους φαίνεται ότι επιβαρύνει για ακόμα μια φορά η συμφωνία με τους δανειστές καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας αλλά και πληροφορίες που διαρρέουν,αλλάζει πάλι ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Πώς γίνεται αυτό; Αν καιδεν αλλάζουν τα ποσοστά των ασφαλίστρων του ν. Κατρούγκαλου (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια, 7% για όσους έχουν «κάλυψη» επικουρικού και 4% για εφάπαξ), η αύξηση προκύπτει λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους αφού θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Οι επιβαρύνσεις, παρά τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής και την παρεχόμενη έκπτωση, θα είναι σημαντικές με τους ειδικούς να εκτιμούν, σύμφωνα με την Ημερησία,  ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 3% έως περίπου 8% για το 2018 ενώ το 2019 ενδεχομένως να φτάσουν και το 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με άλλα λόγια, νέο σύστημα, εφόσον ψηφιστεί ως έχει, «κρύβει» αυτόματες αυξήσεις εισφορών ακόμη και για όλους όσοι θα δηλώνουν το ίδιο εισόδημα κάθε χρόνο.

Περισσότερα και απ΄τα μισά
Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ι. Βρούτσης εκτίμησε ότι οι αυξήσεις εισφορών θα φτάσουν ακόμη και στο 61% του ποσού που σήμερα καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ για όσους πληρώνουν για επικουρική και εφάπαξ. «Πρόκειται για αυξήσεις ? καπέλο πάνω στις ήδη εξοντωτικές εισφορές που ακυρώνουν ακόμη μια διάταξη του ν. Κατρούγκαλου», κατέληξε.

Για εκπτώσεις μιλά η Αχτσιόγλου
«Ο τομεάρχης της Ν.Δ προσπαθεί να τρομοκρατήσει, με μαγειρεμένα παραδείγματα τους ασφαλισμένους» ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υποστηρίζοντας ότι η συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού «θα κρατήσει τις εισφορές περίπου στα ίδια επίπεδα». Η υπουργός υπενθύμισε, τέλος, ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων πληρώνει λιγότερες εισφορές από ό,τι πλήρωνε στο παρελθόν.

 

Ταβάνι
Καμία αύξηση εισφοράς δεν θα έχουν μόνο όσοι «πιάνουν» σε ετήσια βάση το ανώτατο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος (5.860,80 ευρώ τον μήνα).