Στο στόχαστρο της Εφορίας ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις τουρισμού

Στο στόχαστρο της Εφορίας ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις τουρισμού
Photo: pixabay.com

Μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου θα έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 έλεγχοι. 

Στο στόχαστρο των ελέγχων της Εφορίας μπαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το Σεπτέμβρη καθώς, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι έλεγχοι θα εστιάσουν σε επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για απόκρυψη εισοδήματος και μη απόδοση του ΦΠΑ, όπως γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εκμισθωτές ακινήτων κ.ά.

Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν οι επιτηδευματίες με βεβαρημένο φορολογικό παρελθόν δηλαδή παρεμπόδιση ελέγχου, εκείνοι που έχουν εμφανίσει απότομες μεταβολές τζίρου, καθώς και όσοι έχουν την έδρα τους σε πολυσύχναστες και «ακριβές» περιοχές. Για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα χρησιμοποιηθούν νέου τύπου τεκμήρια ενώ θα συνεχίσουν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και οι έφοδοι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Οι τουριστικές περιοχές βρίσκονται επίσης υπό συνεχείς ελέγχους της Εφορίας και της Οικονομικής αστυνομίας καθώς έχουν εντοπιστεί πολλά περιστατικά φοροδιαφυγής και αδήλωτων εργαζομένων, κάτι που συνεπάγεται με επιβολή  48ωρων λουκέτων και προστίμων.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει το κλείσιμο επιχειρήσεων για 48 ώρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν κόψει αποδείξεις.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι επιχειρηματίες είναι ότι το πρόστιμο είναι μόνο η αρχή, αφού μπορεί να μην είναι υπέρογκο – ξεκινά από 250 ευρώ και διαμορφώνεται στο μισό του ΦΠΑ που δεν αποδίδει ο επιχειρηματίας – αλλά το γεγονός ότι η επιχείρηση μπαίνει στο «στόχαστρο» και ελέγχεται η φορολογική της συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα Γιώργου Πιτσιλή, οι ελεγκτές θα προχωρούν στην επιβολή λουκέτου για 48 ώρες, στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου να έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 έλεγχοι.

Το σχέδιο δράσης του ελεγκτικού μηχανισμού περιέγραψε σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα  ο γ.γ. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στη διάρκεια του καλοκαιριού επικεντρωνόμαστε σε φορολογικούς ελέγχους που συνδέονται με τον τομέα του τουρισμού, όπως τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, και επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, ενώ από φθινόπωρο θα στοχεύσουμε, μεταξύ άλλων, στους ελεύθερους επαγγελματίες όπου υπάρχει παραδοσιακά πρόβλημα φοροδιαφυγής». Ωστόσο δεν είναι πάντα “εύκολο” για τους ελεγχτές των τουριστικών περιοχών να επιβάλουν τις σχετικές κυρώσεις μιας και όπως αναφέρει ο Γ. Πιτσιλής, διαπιστώθηκε οι σχέσεις γνωριμίας που διατηρούν με τους καταστηματάρχες στις μικρές τοπικές κοινωνίες δυσκολεύει το έργο τους.

Διαβάστε επίσης: Δυσκολία ελεγκτών να επιβάλουν πρόστιμα λόγω… φιλίας με τους καταστηματάρχες