«Στόχος η ΔΕΘ να γίνει σημείο αναφοράς στην Ν/Α Ευρώπη»

«Στόχος η ΔΕΘ να γίνει σημείο αναφοράς στην Ν/Α Ευρώπη»

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, «ανοίγει τα χαρτιά του» στο FortuneGreece.com με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης. 

Λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του στην προεδρία της ΔΕΘ – Helexpo, όπου και μετακινήθηκε μετά τη θητεία ως διευθύνοντος συμβούλου στην ίδια εταιρεία, ο Τάσος Τζήκας μιλάει στο Fortune για την 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης . Αναλύει τους τρόπους με τους οποίους πιστεύει ότι η ΔΕΘ μπορεί να αναβαθμιστεί και γίνει σημείο αναφοράς στην Ν/Α Ευρώπη, θέτει τους στόχους της φετινής διοργάνωσης, την οποία εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και παρουσιάζει το νέο «καινοτόμο» πρόσωπο του θεσμού.

Κάθε χρονιά γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης της έκθεσης. Τι έχει αλλάξει από πέρυσι;
Φέτος ως διοίκηση της ΔΕΘ είχαμε βάλει δύο στόχους, τους οποίους και επιτύχαμε. Πρώτον συγχωνεύθηκαν μετά από δεκατέσσερα χρόνια οι δύο εταιρείες, ΔΕΘ και Helexpo, κάτι που είναι παρά πολύ σημαντικό, γιατί έχουμε οικονομίες κλίμακος, κοινή στρατηγική της ενιαίας πια εταιρείας και κοινό οργανόγραμμα. Αμέσως, δημιουργείται μια δυναμική από την συγχώνευση.

Ο δεύτερος στόχος που είχαμε θέσει πριν από δύο χρόνια ήταν να καταλήξουμε ως προς το θέμα των εκθεσιακών υποδομών. Εκεί υπήρχε μία πρόταση που είχε διχάσει την πόλη, η οποία αφορούσε στην μετεγκατάσταση της έκθεσης στην Σίνδο ή την παραμονή της εδώ, με παράλληλη ανάπλαση. Η μελέτη που κάναμε εμείς, που «βλέπει» μόνο τα χρηματοοικονομικά δεδομένα, καταλήγει και προτείνει την λύση της ανάπλασης του υπάρχοντος εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου με την παράλληλη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου. Το κόστος της ανάπλασης είναι από 65 εκατ. ευρώ έως 120 εκατ. ευρώ, όταν η πρόταση της μετεγκατάστασης έφθανε τα 300 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τον δεύτερο στόχο την τελική απόφαση θα την πάρει η πολιτική ηγεσία. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, καθώς η Πολιτεία δεν μπορεί να αναλάβει αυτά τα κόστη. Σαν διοίκηση θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες αμέσως μετά την έκθεση αλλά εκτίμηση μου είναι ότι το 2014 θα είναι η ουσιαστική εκκίνηση της διαδικασίας.  Το θετικό για τις δύο αυτές κινήσεις είναι ότι έχουμε την συναίνεση τόσο του Δήμου όσο και των φορέων της πόλης.

To Fortune στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα ποιές είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ως επικεφαλής μίας κρατικής επιχείρησης;
Η ΔΕΘ – Helexpο είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση δημόσιου τομέα. Kατ’ αρχάς είναι ιδιωτικού δικαίου, και οι άνθρωποι της επειδή έρχονταν τόσα χρόνια σε επαφή με την αγορά είναι εκπαιδευμένοι να συμπεριφέρονται σαν να είναι στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει μία πολύ καλή ομάδα με μεγάλη τεχνογνωσία, απλώς οφείλω να πω ότι αυτή η ομάδα θέλει μία σωστή καθοδήγηση και πρέπει επίσης να σταματήσει να ασχολείται με το κράτος αλλά με τον ιδιωτικό τομέα και την εξωστρέφεια. Τα πρόσωπα και οι δομές υπάρχουν και είναι και πολύ καλά, αυτό που καλείται η νέα διοίκηση να δώσει είναι ένα όραμα, ώστε η Έκθεση να αποκτήσει έναν πιο διεθνή χαρακτήρα και να γίνει σημείο αναφοράς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, με την μη πραγματοποίηση της Συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού, με την απουσία περιπτέρων μεγάλων κρατικών εταιρειών και την αποχώρηση κρατικών περιπτέρων μεγάλων κρατών, δημιουργήθηκε μία αρνητική δημοσιότητα για την ΔΕΘ. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα φέρετε τον κόσμο πίσω στην Έκθεση;
Το βασικότερο πρόβλημα που είχε αντιμετωπίσει η Έκθεση ήταν η ύπαρξη δύο αποδυναμωμένων εταιρειών (σ.σ. ΔΕΘ και Helexpo) οι οποίες έβλεπαν την αγορά από την δική τους οπτική. Όντως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια πτώση του εκθεσιακού αντικειμένου, που είχε να κάνει με αυτή την απουσία κοινής στρατηγικής από την μια και από την άλλη με προβλήματα που έχει και η ίδια η εκθεσιακή αγορά. Και στην Αθήνα αν δείτε υπάρχει ένα πρόβλημα στον κλάδο. Πιστεύω ότι φέτος, επειδή έχουμε την ενιαία εταιρεία, κάνουμε μία επανεκκίνηση. Προσπαθούμε να ασχοληθούμε κυρίως με τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα φέτος κάνουμε ομπρέλα της έκθεσης την τεχνολογία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, γιατί αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της νέας επιχειρηματικότητας. Αυτή η επίθεση φιλίας που έχουμε κάνει στον ιδιωτικό τομέα έχει αποδώσει. Έχουμε αύξηση 40% στους στεγασμένους χώρους που έχουμε δώσει και αύξηση 30% στις συμμετοχές τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό. Αν βγει κανείς επιθετικά προς την αγορά και της εξηγήσει την ανάγκη που έχουν οι εταιρείες να ψάχνουν πελάτες, και η ΔΕΘ είναι μία τέτοια πλατφόρμα εξεύρεσης πελατών, νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Άρα στο εμπορικό κομμάτι φέτος η κατάσταση θα είναι καλύτερη χάρη στην συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε ακόμη: H Google «ντύνει» τη ΔΕΘ

Επίσης δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ψυχαγωγικό και πολιτιστικό πρόγραμμα της Έκθεσης. Έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, συνεργαστήκαμε με το ΚΘΒΕ, με διάφορους φορείς της πόλης, δημιουργούμε θεατρικά γεγονότα μέσα στην Έκθεση, θυμίζουμε λίγο την παλιά ατμόσφαιρα με ακροβατικά, με ένα λούνα παρκ καθώς και ένα πρόγραμμα συναυλιών καθ’ όλη την διάρκεια της ΔΕΘ. Άρα έχουμε βάλει προτεραιότητα με ένα πολύ καλό πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα να επιστρέψει, σε πρώτη φάση, η πόλη στην Έκθεση. Να την κάνει μόδα όπως ήταν παλιά.

Στην σημερινή εποχή υπάρχει λόγος ύπαρξης των εμπορικών εκθέσεων από την στιγμή που η τεχνολογία μπορεί να φέρει πολύ εύκολα κοντά τις εταιρείες με τους πιθανούς τους πελάτες;
Αν και είμαι ένας άνθρωπος που επαγγελματικά «κατάγομαι» από την τεχνολογία, πιστεύω ότι η ανάγκη για προσωπική επαφή, άσχετα με την παρουσία όλων των εταιρειών στο ίντερνετ και την εύκολη πρόσβαση στην επικοινωνία, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι χρειάζεται να βρίσκονται, να επικοινωνούν, να σφίγγουν τα χέρια τους, να κάνουν συμφωνίες από κοντά, άρα η ανάγκη ύπαρξης εκθέσεων θα υπάρχει πάντα. Αυτό άλλωστε το είχε πει και ο Δερτούζος, ο μεγάλος Έλληνας που δίδασκε στο ΜΙΤ, «δεν μπορεί το ίντερνετ να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επικοινωνία» και αποδεικνύεται περίτρανα και από την αύξηση των εκθετών στην φετινή διοργάνωση, παρόλο που η τεχνολογία έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο από το παρελθόν.

Με μία σωστή στρατηγική, που θα αποσκοπεί στην διεθνοποίηση της ΔΕΘ, στην αναβάθμιση όλων των κλαδικών και στην ενεργοποίηση του εκθεσιακού μας κέντρου στην Αθήνα, πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.

Διαβάστε ακόμη: To πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ