Στον «αέρα» 90.000 «μπλοκάκια»: Η προθεσμία λήγει, οι ασφαλισμένοι δεν ξέρουν τι να πληρώσουν

Στον «αέρα» 90.000 «μπλοκάκια»: Η προθεσμία λήγει, οι ασφαλισμένοι δεν ξέρουν τι να πληρώσουν

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία πληρωμής των εισφορών και στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια με τις οφειλές! 

Στα «μαύρα σκοτάδια» βρίσκονται περίπου 90.000 ασφαλισμένοι καθώς δύο ημέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας για την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου, δεν γνωρίζουν τί θα πρέπει να πληρώσουν και αυτό διότι, δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου τα ειδοποιητήρια πληρωμών.

Η αδυναμία του συστήματος του ΕΦΚΑ να ενημερώσει τα στοχεία όλων των ασφαλισμένων, βαραίνει ελεύθερους επαγγελματίες και αμείβονται από έναν ή το πολύ δύο εργοδότες με «μπλοκάκι» και μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση σε έως δύο εργοδότες που επίσης αμείβονται με «μπλοκάκι». Την ίδα ώρα και οι δικηγόροι δεν έχουν λάβει γνώση σχετικά με τον τρόπο κάλυψης της αντιμισθίας.

Μεθαύριο, δηλαδή την Παρασκευή 17 Μαρτίου λήγει η ημερομηνία πληρωμής των εισφορών Ιανουαρίου και ακόμη τουλάχιστον 60.000 μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία «έκοβαν» δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, άλλοι 31.000 μισθωτοί μηχανικοί οι οποίοι διέθεταν μπλοκάκι το 2015 δεν εμφανίζονται στο σύστημα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να έχουν ενεργό δελτίο. Εκκρεμότητες υπάρχουν και με τους έμμισθους δικηγόρους, καθώς δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για την πάγια αντιμισθία και δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα πακέτα κάλυψης, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν εισφορές που δεν θεωρούν σωστές.

Τα προβλήματα είναι σοβαρά, ωστόσο, τα  στελέχη της διοίκησης του υπερταμείου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο στόχος για τα έσοδα θα επιτευχθεί.

Οι αριθμοί πάντως δείχνουν ότι ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον 628.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές Ιανουαρίου, με τα έσοδα από τους μη μισθωτούς να προσεγγίζουν πλέον τα 130 εκατ. ευρώ.