Στον «αέρα» η επένδυση της Cosco στον Πειραιά

Στον «αέρα» η επένδυση της Cosco στον Πειραιά

Στις 25 Νοεμβρίου θα συζητηθεί από τους μετόχους του ΟΛΠ το θέμα του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ- ΣΕΠ, έπειτα απο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ.

Συνεχίζει να «σκοντάφτει» η εδώ και δυο χρόνια συζητούμενη επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ στο δυτικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά από τη Cosco. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, στις 25 Νοεμβρίου θα θα συζητηθεί τελικά από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (θυγατρική εταιρεία της COSCO), που αφορά την αναβάθμιση του δυτικού προβλήτα.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας προς τους μετόχους δήλωσε ότι ο Οργανισμός δεν φέρνει κανένα εμπόδιο στη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού και ότι αυτό που ήταν να πράξει ήταν να φέρει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα, προκειμένου η διαδικασία να εγκριθεί από τους μετόχους. Μάλιστα τόνισε ότι έπειτα από αίτημα του βασικού μετόχου, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, (κατέχει το 74,14% των μετοχών του Οργανισμού), το θέμα θα συζητηθεί σε νέα γενική συνέλευση των μετόχων στις 25 του μήνα.

Σημειώνεται ότι στο θέμα του φιλικού διακανονισμού παρουσιάστηκε «εμπλοκή» καθώς η κινεζική πλευρά ΣΕΠ- COSCO φέρεται να αντιδρά στη μία από τις δύο παρεμβάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον φιλικό διακανονισμό, η οποία αφορά το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα.

Η κινεζική πλευρά ζητά τη διαμόρφωση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει κάθε χρόνο στον ΟΛΠ να συνδεθεί με τα επίπεδα του ΑΕΠ, που ήταν διαφορετικά το 2009 στην Ελλάδα όταν υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης προς την κινεζική πλευρά και διαφορετικά σήμερα, που η χώρα έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. Η Cosco «πατάει» στο κείμενο της συμφωνίας που συναποφασίστηκε και εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΟΛΠ. Το κείμενο έχει συμφωνηθεί εδώ και ένα χρόνο μεταξύ ΟΛΠ και της θυγατρική της Cosco.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο που ενέκρινε το θέμα του φιλικού διακανονισμού ζητά το εγγυημένο αντάλλαγμα να ανασταλεί για επτά χρόνια έως το 2021, όσο διαρκούν τα έργα του ΣΕΠ- COSCO στο δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 και να συνεχίσει να ισχύει μετά κανονικά, αφού τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά.

Επίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητάει από τη Cosco να καταβάλλεται ενοίκιο για την νέα έκταση που οι ίδιοι οι Κινέζοι θα δημιουργήσουν εκεί που σήμερα υπάρχει θάλασσα. Στο δεύτερο αυτό θέμα η κινεζική πλευρά φέρεται να μην θέτει ισχυρές ενστάσεις αλλά επιμένει όμως στην συμφωνηθείσα κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος ως εξασφάλισή της στο ρίσκο για την περαιτέρω επένδυση της.

Το θέμα του φιλικού διακανονισμού συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στη συνάντηση που είχε χθες στον ΟΛΠ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης, Βαρβιτσιώτης με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Γιώργο Ανωμερίτη.

Σημειώνεται ότι το θέμα του φιλικού διακανονισμού δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ κάτι για το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης. Το θέμα θα εξεταστεί από το ΣτΕ στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ η απόφαση δεν αναμένεται άμεσα.

Η συμφωνία του φιλικού διακανονισμού, αν εγκριθεί τελικά από τους μετόχους του Οργανισμού, θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τη Βουλή και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.