Στον δρόμο της πρωτοπορίας: Η περήφανη κληρονομιά των Fairmont Hotels & Resorts

Στον δρόμο της πρωτοπορίας: Η περήφανη κληρονομιά των Fairmont Hotels & Resorts
Μια συζήτηση με τη Mansi Vagt, Global Brand Leader & Αντιπροέδρου της Fairmont Hotels & Resorts και τον Alexander (Alex) Schellenberger, Chief Brand Officer της Accor, σχετικά με την ιστορία του brand Fairmont, των πλάνων τους μετά την πανδημία και έναν οδικό χάρτη για βιώσιμα πολυτελή ταξίδια.

Από τον Κώστα Παναγάκη*

Αν τα τελευταία δύο χρόνια μας έμαθαν κάτι, αυτό είναι η σημασία της καινοτομίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι μεγάλες ιδέες, οι δυναμικοί στοχαστές και οι ισχυροί ηγέτες είναι οι οδηγοί μας στην πορεία προς την ανάκαμψη. Ενώ η πανδημία Covid-19 έχει κλονίσει τα θεμέλιά μας, έφερε στο προσκήνιο και κάποιες σταθερές. Στον τομέα της φιλοξενίας, διεθνώς, αυτές οι σταθερές είναι τα brands ξενοδοχείων που διαθέτουν αναλλοίωτη κληρονομιά και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κλάδου. Brands που θέτουν τα πρότυπα αριστείας, ενώ παράλληλα δείχνουν τον δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον. Με λίγα λόγια, brands όπως αυτό των Fairmont Hotels and Resorts.

Εμβληματικά, παγκόσμιας κλάσης και εντυπωσιακά μεγαλοπρεπή, τα ξενοδοχεία που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Fairmont θεωρούνται από τα καλύτερα στον κλάδο. Όταν το 1885 άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας, το Hamilton Princess & Beach Club, A Fairmont Managed Hotel, έγινε γρήγορα ορόσημο − μια τάση που οδήγησε σε περισσότερα από 80 ακόμη ξενοδοχεία Fairmont σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, από το Μάουι στο Μαρακές, το να φέρεις το σήμα Fairmont σημαίνει να φέρεις μια κληρονομιά αριστείας – μια κληρονομιά που άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρόλο που κανένας κλάδος δεν είχε ανοσία στις επιπτώσεις της Covid-19, ο τομέας των πολυτελών ταξιδιών δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα. Με τα αεροπλάνα καθηλωμένα και τους ταξιδιώτες διστακτικούς, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για πολλά brands ήταν αβέβαιες. Τώρα, καθώς φτάνουμε σε ένα νέο κεφάλαιο της πανδημίας, οι φωνές αισιοδοξίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές − φωνές όπως αυτή της Mansi Vagt, Global Brand Leader & αντιπροέδρου της Fairmont Hotels & Resorts.

Mansi Vagt, Global Brand Leader & αντιπροέδρος της Fairmont Hotels & Resorts.
Mansi Vagt, Global Brand Leader & αντιπροέδρος της Fairmont Hotels & Resorts.

«Ζούμε σε αβέβαιους καιρούς» λέει η Vagt, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας, «αλλά το μέλλον των ταξιδιών είναι πολλά υποσχόμενο». Έχοντας περάσει δεκαπέντε χρόνια στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας, πολλά εξ αυτών με την Accor και τη Fairmont, η κυρία Vagt έχει παρακολουθήσει τα πολυτελή ταξίδια, καθώς προσαρμόζονταν σε διάφορες παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κρίσης του 2011. Από αυτήν τη μοναδική οπτική, οι γνώσεις της για την επιστροφή του κλάδου είναι ένας φάρος ελπίδας, το φως του οποίου φαίνεται ήδη.

«Οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί και τους είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν τις απαιτήσεις του διαρκώς εξελισσόμενου ταξιδιωτικού τοπίου. Έχουν μείνει αρκετό καιρό σπίτι τους και είναι έτοιμοι να φύγουν, έτοιμοι να κλείσουν το επόμενο ταξίδι τους». Όπως αποδείχθηκε από την επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν του 2021, οι παγκόσμιοι ταξιδιώτες επιθυμούν να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Με πολλά υποσχόμενα σημάδια ανάκαμψης σε σχήμα V στον ορίζοντα, τώρα είναι η στιγμή που τα ταξιδιωτικά brands τοποθετούνται για τη συνέχεια. Για τη Fairmont, αυτή η μελλοντική υπόσχεση βρίσκεται στο περήφανο παρελθόν της.

«Έχουμε αυτή την απίστευτη ιστορία ενός αιώνα στη Fairmont», επισημαίνει η Mansi Vagt. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε ποτέ να αντικαταστήσετε ή να κατασκευάσετε». Ακόμη και πριν από τη συγχώνευση πολλών ιστορικών brands (Fairmont, Canadian Pacific και Princess Hotels) σε μια ενοποιημένη επωνυμία -Fairmont Hotels & Resorts- το 1999, το όνομα Fairmont αντιπροσώπευε μερικά από τα τα πιο θρυλικά διεθνή ξενοδοχεία. Τα εμβληματικά ξενοδοχεία υπό τη διαχείρισή της περιλαμβάνουν το Plaza στη Νέα Υόρκη και το Savoy στο Λονδίνο, το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο της Βρετανίας και το ξενοδοχείο που επιλέγουν αμέτρητοι ευγενείς, πολιτικοί και celebrities.

Το Fairmont Le Montreux Palace της Accor Hotels.
Το Fairmont Le Montreux Palace της Accor Hotels.

Βασισμένο στα θεμέλια των πολυτελών ταξιδιών, το brand Fairmont είναι δοκιμασμένo στον χρόνο και ισχυρό. Ωστόσο, η δύναμή του συνίσταται σε κάτι περισσότερο από κύρος. Τα Fairmont δεν στεγάζουν μόνο πλούσιους και διάσημους. Έχουν στεγάσει την ίδια την ιστορία. «Στα ξενοδοχεία μας έχουν λάβει χώρα σημαντικά γεγονότα», αναφέρει η Μansi Vagt. «Από τις βασιλικές επισκέψεις μέχρι το Bed-in For Peace του John Lennon και της Yoko Ono. Αυτοί είμαστε, θα είναι πάντα μέρος του DNA μας». Αυτή η ασύγκριτη κληρονομιά κωδικοποιεί τη μοναδική ταυτότητα του brand,  έχοντας ιστορία συνυφασμένη με αυτή του κόσμου και αντιπροσωπεύοντας ξενοδοχεία που είναι σημαντικά πολιτιστικά κέντρα.

Το 2022, η Fairmont είναι πιο δυνατή από ποτέ, έχοντας μπει σε ένα νέο κεφάλαιο υπό την ομπρέλα του Ομίλου Accor, της μητρικής εταιρείας του brand. Με περισσότερα από 5.300 ξενοδοχεία σε 110 χώρες, η Accor είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της φιλοξενίας, αντιπροσωπεύοντας μερικά από τα πιο αξιόλογα ξενοδοχεία στον κόσμο. Η Accor και το χαρτοφυλάκιο πολυτελών brands της διέπρεψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Covid-19, παρακολουθώντας ταυτόχρονα από κοντά τις εξελίξεις στον κλάδο του luxury travel.

«Η Accor έχει μάθει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια» λέει ο Alex Schellenberger, Chief Brand Officer της Accor. «Είχαμε την ανάγκη να καταλάβουμε ποιες θα ήταν οι βασικές διαφορές για τους luxury consumers». Συμμετέχοντας στο conference call με τη Mansi Vagt, ο κ. Schellenberger συζητά τους τρόπους με τους οποίους ο τομέας των πολυτελών ταξιδιών έχει διαμορφωθεί από την πανδημία. Από το αυξημένο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες ευεξίας έως την άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης για ιδιωτικές κατοικίες, είναι σαφές ότι η ζήτηση των καταναλωτών έχει εξελιχθεί με πολλούς τρόπους.

Alex Schellenberger, Chief Brand Officer της Accor.
Alex Schellenberger, Chief Brand Officer της Accor.

Μια προφανής αλλαγή είναι η ανανεωμένη έμφαση στην υγεία και την ασφάλεια. Ανταποκρινόμενη σε αυτό, η Accor δημιούργησε το label ALLSAFE σε όλα τα ξενοδοχεία της, συμπεριλαμβανομένων και των Fairmont. Ενώ ο αυστηρός καθαρισμός επιπέδου κλινικής έχει αποδειχθεί απαραίτητος για την επίλυση του δισταγμού των ταξιδιωτών βραχυπρόθεσμα, έχει προκύψει μια νέα ζήτηση που είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει μακροπρόθεσμα. «Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον περισσότερο για ουσιαστικά ταξίδια» λέει ο κ. Schellenberger. «Μπορεί να θέλουν να κάνουν λιγότερα ταξίδια, αλλά η διάρκεια της διαμονής αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και να δαπανηθεί στα καλύτερα ξενοδοχεία».

Αυτή η φιλοσοφία της «ποιότητας έναντι της ποσότητας» έχει υποστηριχθεί εδώ και καιρό από τη Fairmont, περήφανο υπέρμαχο της αυθεντικής, βιωματικής φιλοξενίας. Είτε πρόκειται για τη Βόρεια Αμερική είτε τη Νοτιοανατολική Ασία, τα ξενοδοχεία Fairmont γιορτάζουν και ενσωματώνουν την τοπική κουλτούρα, ενθαρρύνοντας developments που δημιουργούν συνέργειες με το περιβάλλον τους. Με τη σειρά του, αυτό το εταιρικό ήθος διαμορφώνει την εμπειρία του επισκέπτη, δημιουργώντας πιο καθηλωτικά και ουσιαστικά ταξίδια. «Όλα έχουν τις ρίζες τους στην τοπική κουλτούρα», λέει η Vagt. «Το θέμα είναι να είσαι αληθινό και αυθεντικό κομμάτι του προορισμού, να είσαι μέρος αυτής της ιδιαίτερης ενέργειας που υπάρχει σε κάθε κοινότητα».

Το Fairmont Century Plaza στο Λος Αντζελές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Fairmont Century Plaza στο Λος Αντζελές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα επόμενα χρόνια, αυτή η προσήλωση στις τοπικές κοινότητες θα αποδειχθεί απαραίτητη για τον τομέα των πολυτελών ταξιδιών. Υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης, τα διεθνή brands και οι καταναλωτές επανεξετάζουν τον ρόλο τους στην πλανητική μας κοινότητα. Τώρα, ο κλάδος πρέπει να κοιτάξει προς τα μέσα για να βρει νέους δρόμους προς μια φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη. Ευτυχώς, η Fairmont είναι ήδη μπροστά από την καμπύλη. «Η βιωσιμότητα είναι κάτι που είναι ριζωμένο στη ζωή όλων μας τώρα», αναφέρει η Mansi Vagt, «και είμαστε τόσο περήφανοι που είμαστε ηγέτες διεθνώς σε αυτόν τον τομέα εδώ και τριάντα χρόνια».

Πράγματι, η Fairmont είναι από καιρό πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα στον κλάδο της φιλοξενίας, ακόμη και πριν αυτή γίνει κανόνας. «Αν και είναι συνηθισμένο πλέον να έχουμε ένα τροποποιημένο turndown service, ήμασταν το πρώτο διεθνές brand που το κάναμε αυτό» σημειώνει. Έχοντας ήδη αναγνωρισθεί για τη συγγραφή πολλαπλών εκδόσεων του διάσημου Οδηγού Green Partnership (ένα σχέδιο για βιώσιμο τουρισμό που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο) η Fairmont θέτει συνεχώς τα πρότυπα για έναν νέο, πιο κοινωνικά υπεύθυνο κλάδο ταξιδιών πολυτελείας.

Αυτό, με τη σειρά του, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν πιο ηθικές επιλογές στα ταξίδια τους. «Οι άνθρωποι ψηφίζουν με το πορτοφόλι τους με βάση τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους» λέει η κυρία Vagt. Η ψήφος υπέρ της Fairmont, από αυτή την άποψη, είναι ψήφος για τον πλανήτη. Για παράδειγμα, η μάρκα εφαρμόζει προγράμματα για τη διατήρηση της ακεραιότητας των κοραλλιογενών υφάλων σε τοποθεσίες όπως οι Μαλδίβες, η Χαβάη και το Μεξικό, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί στα ξενοδοχεία της σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 40 μελισσοκομεία για την προώθηση της εκπαίδευσης πάνω στο αντικείμενο και τη συμβολή στη διατήρηση των ειδών μελισσών. «Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέρος της πολυτελούς φιλοξενίας. Αποτελεί βασική πεποίθηση για τη Fairmont και δεν πρόκειται να αλλάξει» τονίζει η Αντιπροέδρος της Fairmont Hotels & Resorts.

Το Fairmont Century Plaza στο Λος Αντζελές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Fairmont Century Plaza στο Λος Αντζελές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το συναίσθημα αντανακλάται και στην Accor, η οποία υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Γλασκώβης» με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών κατά την τελευταία COP26 − ένα νέο επιθετικό σχέδιο δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. «Τόσο σε επίπεδο brand όσο και σε επίπεδο εταιρείας», αναφέρει ο Αlex Schellenberger, «αναζητούμε πάντα καινοτόμους τρόπους για να προωθήσουμε την ατζέντα βιωσιμότητας». Από την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης σε όλες τις ιδιοκτησίες τους έως την έναρξη πρωτοβουλιών σε ολόκληρο τον όμιλο, η Accor δεσμεύεται να επιδιώκει πράσινες και δυναμικές λύσεις.

Αυτό το παράδειγμα κατέστη σαφές από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Accor, Sébastien Bazin, στην Ελλάδα πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη για το 5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας, είπε: «Η βιωσιμότητα οφείλει να βρίσκεται στον πυρήνα της επενδυτικής στρατηγικής μας και της εφαρμογής της. Η Accor επιδιώκει να είναι πρωτοπόρος της βιώσιμης και υπεύθυνης φιλοξενίας, και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις κοινότητες όπου λειτουργούν τα ξενοδοχεία μας. Επίσης, αποτελούμε ουσιαστική οικονομική και κοινωνική δύναμη στους προορισμούς μας.

Υπολογίζεται ότι μια θέση εργασίας στην Accor υποστηρίζει συνολικά τέσσερα άτομα. Στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, μπορούμε να έχουμε τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο».

Η Ελλάδα είναι πάντα στην κορυφή. «Έχετε ορισμένα μέρη που βρίσκονται πάντα στις λίστες των ανθρώπων», επισημαίνει η Vagt. Τώρα αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της Fairmont. Ενώ μπορούμε να περιμένουμε σπουδαία πράγματα από αυτό το  πρωτοποριακό brand πολυτελούς φιλοξενίας, ένα πράγμα είναι βέβαιο: όποιο κι αν είναι το επόμενο βήμα τους, θα είναι ένα βήμα προς την καινοτομία, τη φροντίδα προς την κοινότητα και ένα λαμπρότερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

H Fairmont έχει μπει σε ένα κεφάλαιο υπό την ομπρέλα του Ομίλου Accor, της μητρικής εταιρείας του brand.

ACCOR

Με περισσότερα από 5.300 ξενοδοχεία σε 110 χώρες, η Accor είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της φιλοξενίας, αντιπροσωπεύοντας μερικά από τα πιο αξιόλογα ξενοδοχεία στον κόσμο.

FAIRMONT

Τo όνομα Fairmont αντιπροσώπευε μερικά από τα τα πιο θρυλικά διεθνή ξενοδοχεία. Τα εμβληματικά ξενοδοχεία υπό τη διαχείρισή της περιλαμβάνουν το Plaza στη Νέα Υόρκη και το Savoy στο Λονδίνο – το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο της Βρετανίας, και το ξενοδοχείο που επιλέγουν αμέτρητοι ευγενείς, πολιτικοί και celebrities.

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα ο όμιλος Accor λειτουργεί επτά μονάδες και σχεδιάζει να προσθέσει άλλες τέσσερις άμεσα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Sebastian Bazin σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από τα εγκαίνια του πεντάστερου Athens Capital Hotel, στην πλατεία Συντάγματος, είχε εκφράσει την πρόθεση, να δημιουργήσει η Accor ένα εκπαιδευτικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, διεθνούς εμβέλειας.

*Ο Κώστας Παναγάκης είναι Διευθύνων Σύµβουλος της Travelworks Public Relations

**Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο

***Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα