Ένα «Κόκκινο Σπίτι» για τον Ιβάν Σαββίδη

Ένα «Κόκκινο Σπίτι» για τον Ιβάν Σαββίδη

Το εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης αγόρασε ο ομογενής επιχειρηματίας.

Για το πόσο των 4 εκατ. ευρώ ήρθε στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη το ιστορικό «Κόκκινο Σπίτι» της Θεσσαλονίκης. Ο ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε έτσι, μετά τη βίλα Ζαρντινίδη, ένα ακόμα εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης.

Το «Κόκκινο Σπίτι» της συμβολής των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού απέκτησε το προσωνύμιο αυτό από το ερυθρό τούβλο με το οποίο χτίστηκε, ενώ είναι επίσης γνωστό κι ως «Μέγαρο Λόγγου». Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1926 από την Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λ. Τζενάρι, με στόχο να στεγάσει την οικογένεια του Ναουσαίου βιομηχάνου Γρηγόρη Λόγγου, ιδιοκτήτη μιας τεράστιας και εξαιρετικά εξελιγμένης κλωστοϋφαντουργίας.

Μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο, το κτίριο παραχωρήθηκε στον αδελφό του, Ιωάννη – εξ ου και έμεινε γνωστό ως «Μέγαρο Ιωάννη Λόγγου». Στο ισόγειό του  λειτουργούσε για πολλά χρόνια ο «Ερμής», το κατ’ εξοχήν καφενείο-τόπος συνάντησης δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης.

Διαβάστε ακόμη: Παραδόθηκε και πάλι στους πολίτες η παραλία της Θεσσαλονίκης

Το «Κόκκινο Σπίτι» είναι γνωστό και για άλλους λόγους, μιας και σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, ήταν «στοιχειωμένο». Οι φήμες ξεκίνησαν ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά την ανέγερσή του, καθώς η εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του χρεοκόπησε ελάχιστους μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου. Λίγο αργότερα, οι εγκαταστάσεις της Κλωστοϋφαντουργίας Λόγγου στη Νάουσα καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε, ενώ οι ιστορίες περί «φαντασμάτων-ενοικιαστών» έδιναν κι έπαιρναν εκείνη την εποχή.

Πέντε μήνες μετά την απόκτηση της περίφημης «βίλας Ζαρντινίδη» στο Ντεπό για περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ συνεχίζει μια επεκτατική επενδυτική πολιτική στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την εξαγορά ενός παραδοσιακού «φιλέτου».