Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσφεύγει η Τουρκία – Ερντογάν: Αποτρέπουμε οικονομικό πραξικόπημα

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσφεύγει η Τουρκία – Ερντογάν: Αποτρέπουμε οικονομικό πραξικόπημα
epa06574133 (FILE) - A worker removes bits of hot steel off a tray at a furnace of German steel technology group Salzgitter AG in Salzgitter, Germany, 07 March 2017 (re-issued 02 March 2018). Media reports on 02 March 2018 state the European Union would plan to retaliate should USA go ahead with their plans to impose national tariffs on steel and aluminium imports from around the globe, as announced by US President Donald Trump on 01 March 2018. The announcement sent stocks around the globe lower, amid fears of a possible trade war between USA, China and the EU. EPA/STEFAN SIMONSEN

Σε διαιτησία στο πλαίσιο του ΠΟΕ καλεί η Άγκυρα την Ουάσινγκτον μετά τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα.

Η Άγκυρα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της πρόσφατης απόφασης που έλαβε η Ουάσινγκτον να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, επαναλάμβανε για άλλη μία φορά πως η Άγκυρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με «οικονομικό πραξικόπημα».

«Αποτρέπουμε αυτήν την προσπάθεια οικονομικού πραξικοπήματος με την ηγεσία του προέδρου μας και την προνοητικότητα του τουρκικού έθνους. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό το ισχυρό έθνος δεν θα ξεχάσει εκείνους που ήταν μαζί του και όσους ήταν εναντίον του», τόνισε ο Αλτούν σε μήνυμά του στο Twitter.

Στις 10 Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως έδωσε εντολή για τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα από την Τουρκία στο 20% και 50% αντίστοιχα. Η κίνηση των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα η λίρα να χάσει περίπου το 20% της αξίας της και να φθάσει σε ιστορικό χαμηλό.

«Η Τουρκία έχει προσκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσέλθουν σε ένα πάνελ διαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη λάβει την πρόσκληση αυτή. Ως εκ τούτου, έχουμε ξεκινήσει μα διαδικασία διευθέτησης της διαφοράς στο πλαίσιο του ΠΟΕ», δήλωσε ο Πεκτζάν στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης Πρεσβευτών της Τουρκίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία βρίσκεται σε διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπορικά θέματα από τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ επέβαλε αρχικά δασμούς 10% και 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, αντίστοιχα, από εταίρους των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Η Άγκυρα χαρακτήρισε απαράδεκτους τους δασμούς και δεσμεύθηκε να λάβει ανταποδοτικά μέτρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα διπλασίασε τους δασμούς που επιβάλλει σε 22 προϊόντα με προέλευση τις ΗΠΑ αξίας 533 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα που καταφεύγει στον ΠΟΕ εναντίον των εμπορικών πρακτικών των ΗΠΑ. Ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προσφύγει εναντίον των εισαγωγικών δασμών στον ΠΟΕ.

Δείτε ακόμη: Επενδύσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία υπόσχεται το Κατάρ