Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Στις ΗΠΑ επιστρέφει ο Τζον Κέρι, καθώς αναβάλλεται η συζήτηση για το πυρηνικό μέλλον της Τεχεράνης, από την οποία ζητούνται περισσότερες εγγυήσεις.

Σε άδοξο τέλος έφτασαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες διεξήχθησαν στη Γενεύη της Ελβετίας μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ιράν και της ομάδας των 5 +1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία συν τη Γερμανία). Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία και ανέβαλλαν τις συζητήσεις για τις 20 Νοεμβρίου.

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά παραμένουν ορισμένα ερωτήματα », δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία συντόνιζε τις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Γιαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε, «σίγουρα δεν είμαι απογοητευμένος. Εργαζόμαστε από κοινού και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία όταν θα συναντηθούμε και πάλι».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες για τη βούληση του Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι οι κυρώσεις θα διατηρηθούν όσο θα συνεχίζονται οι συνομιλίες. «Δεν είμαστε τυφλοί και δεν νομίζω ότι είμαστε ανόητοι. Πιστεύω ότι είμαστε απολύτως σε θέση να εκτιμήσουμε εάν ενεργούμε προς το συμφέρον της χώρας μας και του υπόλοιπου κόσμου, ιδιαίτερα των συμμάχων μας όπως το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου», είπε ο  Κέρι μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και το Ισραήλ όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα. Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλεια των συμμάχων μας στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα, να τους υπερασπιζόμαστε απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή», φρόντισε να ξεκαθαρίσει ακόμη οΑμερικανός υπουργός, μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις και τους ηγέτες τους να εμποδίσουν την επίτευξη μιας κακής συμφωνίας με το Ιράν.

«Θα υπάρξει μια καλή συμφωνία ή δε θα υπάρξει συμφωνία. Για τον λόγο αυτό δεν έγινε συμβιβασμός, γιατί είμαστε ενωμένοι και θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για το Ισραήλ και τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Κέρι.

«Ζήτω η Γαλλία» λέει στο Twitter ο Μακέιν
«Ζήτω η Γαλλία», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν, γνωστός επικριτής της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα στο ιρανικό ζήτημα. Ο Αμερικανός γερουσιαστής εξήρε τη Γαλλία για το «σθένος» της να ζητήσει περισσότερες εγγυήσεις σχετικά με ορισμένες επίμαχες πτυχές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, γεγονός που οδήγησε τις συνομιλίες στη Γενεύη στο να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Μακέιν προειδοποίησε τον περασμένο μήνα -μαζί με τον γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ- τον πρόεδρο Ομπάμα ότι μπορεί να πέσει σε παγίδα επιδιώκοντας τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν.

Διαβάστε ακόμη: Πυρηνικές κεφαλές made in Πακιστάν