Στον «πάγο» οι σχέσεις Microsoft-Nokia

Στον «πάγο» οι σχέσεις Microsoft-Nokia

Οργή προκαλεί στη Φινλανδία η είδηση πως το μεγαλύτερο μέρος των σχεδιαζόμενων περικοπών της αμερικανικής εταιρείας αφορούν υπαλλήλους της Nokia.

Ο CEO της Microsoft Σάτια Ναντέλα ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων στην ιστορία της εταιρείας, καθώς οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν τις 18.000, με την πλειοψηφία των περικοπών να αφορά τη μονάδα κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών της Nokia, την οποία αγόρασε έναντι του ποσού των 5,4 δισ. ευρώ.

Η είδηση προκάλεσε οργή και αμηχανία στη Φινλανδία, αφού αναμένεται να χαθούν 1.100 θέσεις εργασίας στη χώρα. O Φιλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος έμαθε τις λεπτομέρειες του σχεδίου μείωσης προσωπικού της Microsoft χθες το πρωί, όταν του τηλεφώνησε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Στέφεν Έλοπ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί τις απολύσεις «πολύ, πολύ δύσκολες από την ανθρώπινη πλευρά».

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Στηβ Μπάλμερ εμφανιζόταν να υπαινίσσεται σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους εργαζόμενους ότι οι θέσεις εργασίας στη Φινλανδία ήταν διασφαλισμένες. «Δεν υπάρχουν σημαντικά σχέδια αλλαγών όσον αφορά το πού θα γίνονται οι εργασίες της εταιρείας, καθώς η εταιρεία προχωρά σε εξαγορές, έτσι αναμένουμε ότι οι ομάδες εργασίας της Nokia θα μείνουν σε μεγάλο βαθμό στη θέση τους, από γεωγραφική άποψη», σημείωνε τότε ο κ. Μπόλμερ.

Τώρα, όμως, σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων της Nokia στη Φινλανδία των 5,5 εκατ. κατοίκων ατενίζουν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών τους με την προοπτική ότι δεν θα επανέλθουν στην εργασία τους. Η Microsoft απασχολεί 4.700 εργαζόμενους της πρώην Nokia στη μητροπολιτική περιοχή του Ελσίνκι, στο Σάλο, το Τάμπερε και το Ούλου.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί πλήρως από το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Ούλου, μία πόλη 200.000 κατοίκων στη βορειοδυτική ακτή της Φινλανδίας. Το κέντρο αναπτύσσει λογισμικό για τηλέφωνα χαμηλού κόστους και απασχολεί 500 άτομα. Η αμερικανική εταιρεία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών στο Τάμπερε και το Σάλο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της. Ο δήμαρχος του Ούλου κ. Μάτι Πενάνεν δήλωσε ότι η απόφαση της Microsoft θα κοστίσει στον δήμο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω διαφυγόντων φορολογικών εσόδων και μεγαλύτερης ανεργίας.

Διαβάστε ακόμη:

Η Microsoft ετοιμάζει το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων όλων των εποχών

Η Microsoft μεταφράζει τις συνομιλίες μας στο Skype

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEOs