Στον «πάγο» το κέντρο καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ – Νέα παράταση στον διαγωνισμό

Στον «πάγο» το κέντρο καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ – Νέα παράταση στον διαγωνισμό
Ο προϋπολογισμός του έργου από τα 100 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο πρώτος διαγωνισμός έχει φθάσει στα 280,1 εκατ. ευρώ.

Νέα παράταση, αυτή τη φορά μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, πήρε ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση σύμβασης σύμπραξης του έργου δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς κοντά τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε η προσπάθεια για την αξιοποίηση της έκτασης.

Σε αυτή την τετραετία έχει πέσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ο προϋπολογισμός του έργου από τα 100 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο πρώτος διαγωνισμός έχει φθάσει στα 280,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, αλλαγές έχουν υπάρξει και στα έτη παραχώρησης. Από 30 έτη που ήταν αρχικά, πήγε στα 45 χρόνια, για να κλειδώσει στα 95 χρόνια με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη. Ο λόγος της χρονικής επέκτασης της παραχώρησης αποφασίστηκε διότι η επένδυση, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, δεν θα ήταν βιώσιμη εντός του υφιστάμενου χρονικού πλαισίου των 45 ετών. Στις αλλαγές που έχουν περάσει σε σχέση με την αρχική πρόκληση είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή που θα αναλάβει το έργο να μπορεί να αξιοποιήσει μέρος του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης για την ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών όχι για τρίτους αλλά και τους χρήστες των υποδομών της Πολιτείας Καινοτομίας.

Άλλη μια αλλαγή είναι η δυνατότητα εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη χρηματοδότηση του έργου ήδη από το στάδιο της σύνταξης και υποβολής της προσφοράς των ενδιαφερομένων επενδυτών. Τουλάχιστον δύο επενδυτικά σχήματα έχουν απευθυνθεί στην ΕΤΕπ για την προοπτική της χρηματοδότησης. Πάντως στην περίπτωση κατά την οποία οι υποψήφιοι συμπεριλάβουν στο χρηματοδοτικό τους σχέδιο τη δυνατότητα αυτή, υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην Προσφορά τους σχετική επιστολή της ΕΤΕπ στην οποία θα δηλώνεται η πρόθεση αυτής να χορηγήσει χρηματοδότηση στον υποψήφιο, το ποσοστό της χρηματοδότησης που καλύπτει η ΕΤΕπ επί των συνολικών δανειακών αναγκών του Έργου καθώς και τους ενδεικτικούς όρους και προϋποθέσεις υπό τους οποίους χορηγείται αυτή.

Το ακίνητο φιλέτο της ΧΡΩΠΕΙ καταλαμβάνει συνολική εδαφική έκταση 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται  βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτηρίων. Ο φιλόδοξος στόχος της Κυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν 35.700 τ.μ., όπου στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις υπολογίζεται πως θα απασχολούνται περισσότεροι από 2.400 εργαζόμενοι καθώς όπως υποστηρίζεται στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας θα φιλοξενηθούν τμήματα R&D  μεγάλων επιχειρήσεων, Start Ups, Spin Offs, Incubators, Accelerators και Ερευνητικά Κέντρα.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στον πρώτο διαγωνισμό ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει οι εταιρείες ΓΕΚ Τέρνα, Dimand, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και το σχήμα Intrakat-Intracom Holdings, ωστόσο στους επόμενους αλλά και στον τελευταίο στις 17 Ιουλίου το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο.