Στοπ από Ουκρανία στην «ανθρωπιστική οχηματοπομπή του Πούτιν»

Στοπ από Ουκρανία στην «ανθρωπιστική οχηματοπομπή του Πούτιν»

«Δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο της στη χώρα» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών.

Ως «κυνική» πράξη από την πλευρά της Μόσχας περιέγραψε την αποστολή ρωσικής ανθρωπιστικής οχηματοπομπής στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι δεν θα της επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της κυβέρνησης, ο Γιατσενιούκ είπε: «Το επίπεδο του ρωσικού κυνισμού δεν γνωρίζει όρια. Πρώτα στέλνουν τανκς, πυραύλους Γκραντ και ληστές που ανοίγουν πυρ εναντίον Ουκρανών κι ύστερα στέλνουν νερό και αλάτι».

Από την πλευρά του, ο Αβάκοφ διεμήνυσε μέσα από τη σελίδα του στο Facebook ότι:

«Καμία ‘ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή’ του Πούτιν δεν θα επιτραπεί να περάσει από το έδαφος της περιοχής του Χαρκίβ. Δεν θα επιτραπεί η πρόκληση ενός κυνικού εισβολέα».

Νωρίτερα σήμερα, 12 ουκρανοί εθνικιστές που συγκρούονται με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώθηκαν και άγνωστος αριθμός συνελήφθησαν όμηροι όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα ανταρτών, είπε εκπρόσωπός τους.

Οι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου τους, που τους μετέφερε από το χωριό Μαντρικίνο λίγο έξω από το Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, είπε εκπρόσωπος του Δεξιού Τομέα, των ακραίων εθνικιστών που υποστηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αυτές ήταν και οι μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές για το τάγμα αυτό από τον Απρίλιο που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, είπε ο ίδιος.

Στο μεταξύ αν και οι σχέσεις Μόσχας – Βερολίνου είναι πιο «παγωμένες» από ποτέ λόγω των κυρώσεων εκατέρωθεν, η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να συνεχίζει να μιλάει με τον Πούτιν. Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα σε γερμανική εφημερίδα, η Μέρκελ αναφέρει:

«Ενεργώ ώστε να μην διακοπεί η γραμμή των συζητήσεων με τον ρώσο πρόεδρο, παρά τις κυρώσεις. Όμως για μια εποικοδομητική ανταλλαγή, πρέπει πάντα να υπάρχουν περισσότεροι από ένας», πρόσθεσε.

«Ήμουν ανέκαθεν προσηλωμένη στην εποικοδομητική συνεργασία με τη Ρωσία και εξακολουθώ να είμαι έτοιμη γι’ αυτή στο μέλλον», επέμεινε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ εκτιμά πως με την ένωση της Κριμαίας, ο πρόεδρος Πούτιν ενήργησε εναντίον μιας αρχής για την οποία υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη και η οποία έγκειται στη «διαφύλαξη της ακεραιότητας των κρατών μας», στο να μην «τροποποιούνται με μονομερή τρόπο στα σύνορα».

Η Ρωσία πρέπει να δεχθεί πως η Ουκρανία «μπορεί ελεύθερα και δημοκρατικά να αποφασίζει μόνη της για το μέλλον της. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε ξεκάθαρα και δυνατά να υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Μέρκελ παίρνει… τ’ όπλο της κατά του Πούτιν