Στουρνάρας: Οι αγορές αντιμετωπίζουν θετικά το σχέδιο μας για τα κόκκινα δάνεια

Στουρνάρας: Οι αγορές αντιμετωπίζουν θετικά το σχέδιο μας για τα κόκκινα δάνεια
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Μήνυμα από τον επικεφαλής της ΤτΕ για τήρηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε σήμερα ότι το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια, τόσο από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές όσο και από τις αγορές.

Μιλώντας στο προσωπικό της ΤτΕ, τόνισε ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση θα είναι η μόνιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων κάτω από όρους βιωσιμότητας.

Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Όπως είπε, χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο διοικητής της ΤτΕ διαμήνυσε ότι το 2019 είναι για τη χώρα άλλη μια χρονιά προκλήσεων. Όπως εξήγησε, «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επειδή δεν θα είναι ανέφελο και το διεθνές περιβάλλον, εστιάζοντας σε τρία σημεία: καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της. «Σε ό,τι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να επιτελώ ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου, και να επιδιώκω, όπως έχω θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτά είναι δημόσια αγαθά ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε.

Όπως είπε, το 2019 η ΤτΕ σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, νεοφυείς εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας) να καθιερώσουν έναν ανεπίσημο διάλογο με τη ρυθμιστική αρχή, με απώτερο στόχο ένα φιλικό ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον για το FinTech οικοσύστημα στην Ελλάδα.