Στουρνάρας: «Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι landlords της Εκάλης»

Στουρνάρας: «Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι landlords της Εκάλης»

Οι πλούσιοι ιδιοκτήτες ακινήτων μπαίνουν στο «στόχαστρο» του νέου νομοσχεδίου φορολογίας ακινήτων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Αποφασισμένος να περάσει από τη Βουλή τον νέο νόμο περί φορολογίας ακινήτων εμφανίζεται σε συνέντευή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. «Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι landlords της Εκάλης», δηλώνει ο υπουργός και προσθέτει πως η φορολογική επιβάρυνση για τον συνεπή φορολογούμενο έχει φθάσει στα όριά της.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι πλούσιοι ιδιοκτήτες ακινήτων ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που απουσιάζουν από τις επενδύσεις και περιορίζονται στα εισοδήματα που λαμβάνουν από τα ενοίκια, ενώ πληρώνουν χαμηλούς φόρους, εκμεταλλευόμενοι τα νομικά «παραθυράκια». Γι’ αυτό εξηγεί ο κ. Στουρνάρας, πως καταφεύγει στην υψηλότερη φορολόγηση στις ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000, αλλά και τη συμμετοχή των ιδιοκτητών αγροτικής γης -έστω με μικρά ποσά- στα συνολικά βάρη.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαγγέλλει, επίσης, ότι στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με πρώτο βήμα τον μερικό έλεγχο των βιβλίων και της οικονομικής κατάστασης φορολογουμένων, προκειμένου να εισπράττονται φόροι και να καταλογίζονται πρόστιμα χωρίς χρονοτριβή.

Διαβάστε ακόμη: O Στουρνάρας επιμένει ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται

Στη συνέντευξή του ο κ. Στουρνάρας δηλώνει πως αναμένει το νομοσχέδιο να τύχει της υποστήριξης όλων των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Αριστεράς που τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης των πλουσίων.

Ερωτηθείς για την κριτική που αντιμετωπίζει, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση πως βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, οι φόροι στην Ελλάδα ανέρχονται στο 35% του ΑΕΠ, κοντά στα επίπεδα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, και είναι κάτω από το 40% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δηλώνει πάντως ότι εναντίον του τάσσονται οι «ακραίοι του φιλελευθερισμού και τα ργανωμένα συμφέροντα πλουσίων».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει, τέλος, πως στόχο αποτελεί η διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων, ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση στις κληρονομιές, με στόχο να κινηθεί η αγορά. Πρόσθεσε ότι για τα νέα ζευγάρια που αποκτούν πρώτη κατοικία, η φορολογία θα είναι ακόμα πιο χαμηλή.

Διαβάστε ακόμη: Οι πλειστηριασμοί στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης