Στουρνάρας: «Κόλαση οι μήνες μέχρι τον Ιούνιο»

Στουρνάρας: «Κόλαση οι μήνες μέχρι τον Ιούνιο»

Για σκληρές διαπραγματεύσεις πολλών μηνών με την τρόικα κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών – Όχι σε νέα μέτρα.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα» είναι η γραμμή που όλα τα κυβερνητικά στελέχη ακολουθούν πιστά τις τελευταίες μέρες.  Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει κατεύθυνση στους υπουργούς του για σθεναρή αντίσταση προς τις απαιτήσεις της τρόικα για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Οι πιέσεις των δανειστών για επιπλέον 2 δισ. ευρώ μέτρα ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν βρίσκουν σύμφωνο το οικονομικό επιτελείο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το Eurogroup έσπευσε να δηλώσει πως δεν είναι υφίσταται «τρύπα» στα δημοσιονομικά. Μάλιστα ο κ .Στουρνάρας προειδοποιεί πως έρχεται σκληρή περίοδος διαπραγματεύσεων με την τρόικα τους επόμενους μήνες, χαρακτηρίζοντας την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο «κόλαση».

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι μέχρι τότε θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές. Ξεκαθαρίζει ακόμη πως όσο κι αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προβάλλει ως αίτημα ή απειλή για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται κατηγορηματικά από το Μαξίμου. Ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στην περιστολή των δαπανών.

Μήνυμα Στουρνάρα σε τρόικα: νέο πακέτο χωρίς πρόσθετα μέτρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε θέσεις μάχης αναμένεται να τεθούν τουλάχιστον πέντε υπουργοί οι οποία θα βρεθούν και στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι υπουργοί που θα βρεθούν υπό την ιερά εξέταση των δανειστών είναι οι Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα επιπλέον μέτρα – πέραν των απολύσεων στο Δημόσιο -, τα οποία θα κλείσουν την ψαλίδα έως και το 2015, ενώ στα φλέγοντα ζητήματα βρίσκεται και το έλλειμμα στα Ταμεία και την Υγεία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 820 εκατομμύρια ευρώ, λόγω κατάργησης των φοροαπαλλαγών, στην αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, ώστε να εξασφαλισθούν πόροι 190 εκατομμυρίων υπέρ του ΕΟΠΥΥ και στα αναμενόμενα έσοδα από το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν 50.000 πρόσωπα, που έβγαλαν χρήματα σε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Στόχος της χώρας μας – σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της τρόικας – είναι ο διπλασιασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος από 2,8 δισ. το 2014 σε 5,6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε: Ευρωπαϊκή λύση μέχρι τον Απρίλιο ζητά ο Γιάννης Στουρνάρας