Στουρνάρας, Προβόπουλος ή Μουρμούρας στην ΤτΕ;

Στουρνάρας, Προβόπουλος ή Μουρμούρας στην ΤτΕ;

Η επιλογή διοικητή θα επηρεάσει και τον ανασχηματισμό, ο οποίος ξεκινά από το υπουργείο Οικονομικών.

της Βίκυς Σαμαρά

Ο ανασχηματισμός κρίνεται στο “τρίγωνο” Μαξίμου- υπουργείου Οικονομικών- Τράπεζας της Ελλάδας. Όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ξεκινούν από το οικονομικό επιτελείο. Αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών συνδέεται με την αλλαγή φρουράς στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά χθες, δεν διέψευσε το ενδιαφέρον του, αλλά απλά παρέπεμψε στις αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά. Τα τελευταία σενάρια κάνουν όμως λόγο για παράταση της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου για έξι μήνες έως ένα χρόνο, με τη σύμφωνη γνώμη του Ευάγγελου Βενιζέλου και λαμβάνοντας υπ όψη την εικόνα αναταραχής που θα δημιουργούσε εκτός Ελλάδας ταυτόχρονη αλλαγή και στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Διάδοχος του σημερινού διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σε διαφορετική περίπτωση πιθανόν να είναι κάποιο άλλο πρόσωπο, όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας και σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Μουρμούρας.
Οι συζητήσεις αυτές δε φαίνεται να είναι άσχετες με τη χθεσινή διαρροή κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, που διέψευσε στη συνέχεια ο κ.Στουρνάρας και αφού είχε προκληθεί σεισμός στο Μαξίμου και είχε δημιουργηθεί η απορία σε ποια κριτική στο πρόσωπο του αναφερόταν η αρχική είδηση, δεδομένου ότι μετά τις ευρωεκλογές δεν είχαν υπάρξει νέες επιθέσεις βουλευτών κυρίως της Ν.Δ, των οποίων ο υπουργός Οικονομικών ήταν αγαπημένος στόχος στο παρελθόν.

Το Μαξίμου δεν επιθυμεί άλλωστε για προφανείς λόγους να συνεχίζεται η σεναριολογία περί ανασχηματισμού, που ξεκίνησε με αφορμή τη δήλωση Σαμαρά το βράδυ των διπλών εκλογών για αλλαγές ώστε να καταδειχθεί πως το μήνυμα ελήφθη. Πολλω δε μάλλον που τα σχέδια ανασχηματισμού σκοντάφτουν και στο αντικειμενικό πρόβλημα αλλαγής ηγεσίας ειδικά στο Οικονομικών προτού ολοκληρωθεί η ελληνική προεδρία στην ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: Διαψεύδει τα περί παραίτησης ο Γιάννης Στουρνάρας

Πληροφορίες από το περασμένο καλοκαίρι ανέφεραν πως ο κ. Στουρνάρας επιθυμούσε σε περίπτωση αποχώρησης του από το θώκο του υπουργού Οικονομικών να μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την τρόικα, οι δηλώσεις του έμοιαζαν αποχαιρετιστήριες, αν και αναγκάστηκε να “μαζέψει” τα περί ολοκλήρωσης του κύκλου του στο υπουργείο Οικονομικών καθώς στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται και δεν προαναγγέλλονται δημοσίως, όπως για παράδειγμα ο ανασχηματισμός.

Το ορόσημο της λήξης της θητείας του κ.Προβόπουλου τον Ιούνιο και η συζήτηση για ανασχηματισμό όχι πριν αλλά μετά τις ευρωεκλογές, ενέτειναν την αίσθηση πως η μετακίνηση ήταν δεδομένη, έστω και εάν το τελευταίο διάστημα είχε ξεκινήσει μία συζήτηση στο κυβερνητικό παρασκήνιο περί παραμονής του κ.Στουρνάρα στην κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Οι χθεσινές εξελίξεις δημιούργησαν την αίσθηση πως το deal “χάλασε”. Όλα όμως θα κριθούν από την αυριανή συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου.

Πηγή: news247.gr