Στουρνάρας: Το Grexit δεν εξετάζεται ούτε ως ενδεχόμενο

Στουρνάρας: Το Grexit δεν εξετάζεται ούτε ως ενδεχόμενο

Πιο αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Λονδίνο. «Η χώρα μας έχει διανύσει ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο, με το Grexit να μην εξετάζεται καν ως ενδεχόμενο»

Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μετά τον Ιούλιο του 2015. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να έλθει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές της έχουν αυξηθεί μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο εξέφρασε.

Μιλώντας στο London School of Economics, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η γλώσσα του σώματος του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα ήταν «σωστή» και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχει βελτιωθεί. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η διατήρηση των επιτευγμάτων της δημοσιονομικής προσαρμογής και η συμφωνία με τους θεσμούς της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του Απριλίου αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση.

«H βασική πρόκληση για την Ελλάδα είναι να παράσχει ένα πειστικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της ζώνης του ευρώ, με αντάλλαγμα μια νέα συμφωνία για χρηματοδότηση», είπε.

«Μπορώ να πω ότι είμαι πιο αισιόδοξος τώρα, από ό, τι ας πούμε πριν από ένα μήνα. Οι τελευταίες συνεδριάσεις και η συνάντηση υψηλού επιπέδου την περασμένη εβδομάδα μας έδωσε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε βεβαίως ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει του ευρώ και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενός Grexit. «Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί και ένα Grexit δεν θα έφερνε κανένα όφελος», τόνισε.

Όπως εξήγησε σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική οικονομία θα αντιμετώπιζε νέα βαθιά ύφεση η οποία θα χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά σφιχτές συνθήκες στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα λόγω των μαζικών εκροών στις καταθέσεις και τη δραματική υποχώρηση της εμπιστοσύνης.

Προειδοποίησε δε πως το Grexit θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ, αυξάνοντας το ρίσκο χώρας στα κρατικά assets, ενώ θα συνοδευόταν και από σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους.

Τέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι η ΕΚΤ αναμένεται να επανεξετάσει σύντομα την απόφαση της για την επιλεξιμοτητα των ελληνικών ομολόγων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η απόφαση εξαίρεσης θα ανακληθεί εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.