Στους 530 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στο Ιράν

Στους 530 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στο Ιράν
epa06328029 Iranian people walk near collapsed buildings at the earthquake site in the city of Sare Pole-Zahab in Kermanshah Province, Iran, 14 November 2017. A powerful 7.2 magnitude earthquake that struck Iran's Kermanshah province bordering Iraq late 12 November 2017 has at least killed over 440 inhabitants and left at least another 3,950 injured, Iranian authorities said. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάνω από οχτώ χιλιάδες οι τραυματίες από τη σεισμική δόνηση των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Τουλάχιστον 530 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον φονικότερο σεισμό που σημειώθηκε στο Ιράν τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το οποίο πρόσθεσε πως περισσότεροι από 8.000 είναι οι τραυματίες. Στο Ιράκ οι αρχές έχουν καταγράψει 8 νεκρούς και 336 τραυματίες.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη δυτική επαρχία Κερμανσάχ, η οποία επλήγη την Κυριακή από τον σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έφτασε σήμερα στην Κερμανσάχ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, και δεσμεύθηκε ότι ο κράτος θα αντιμετωπίσει «το συντομότερο δυνατό» τα προβλήματα των θυμάτων της καταστροφής αυτής.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όσους υποφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να δρα με όλες της τις δυνάμεις και ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Ροχανί μόλις αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κερμανσάχ, 420 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης.

Σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση, «ζητώ από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, από όλους τους στρατιωτικούς, από όλα τα ιδρύματα αρωγής και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να βοηθήσουν το Ίδρυμα Στέγασης και να μην προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες», πρόσθεσε.