Στους δρόμους οι πρόσφυγες στη Μόρια- Στα άκρα η κόντρα ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Στους δρόμους οι πρόσφυγες στη Μόρια- Στα άκρα η κόντρα ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ
Παιδάκι δίπλα σε σκηνές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες πρόσφυγες στη Μόρια προχώρησαν σε συγκεντρώσεις και πορείες διεκδικώντας μεταξύ άλλων επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Το προσφυγικό συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» της κυβέρνησης καθώς βλέπει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια, να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των Δομών στα νησιά του Αιγαίου αλλά και να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες πρόσφυγες στη Μόρια προχώρησαν σε συγκεντρώσεις και πορείες. Με πλακάτ που έγραφαν «Freedom» βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας μεταξύ άλλων επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Χθες, το βράδυ, πρόσφυγες, μέλη ΜΚΟ, αριστεριστές και ομάδες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική πορεία διαμαρτυρίας λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης. Όπως μεταδίδει το lesvospost.com, λίγο μετά τις 23:00, μέλη ΜΚΟ, μετανάστες και αντιεξουσιαστές με πορεία βρέθηκαν στην Επάνω Σκάλα όπου διαμαρτυρήθηκαν για τις επιθέσεις των ΜΑΤ σε βάρος τριών μεταναστών και τους κάτοικους της Μόριας.

Τελικά, η αστυνομία άφησε τους συγκεντρωμένους να πραγματοποιήσουν πορεία από την παλιά αγορά προς την πλατεία Σαπφούς. Αρχικά, κλούβα της αστυνομίας τους είχε σταματήσει, κλείνοντας τον δρόμο στην Επάνω Σκάλα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε όλη την προκυμαία.

Έλεγχοι και επιθέσεις κατά προσφύγων

Σύμφωνα με καταγγελίες ακροδεξιές ομάδες, παρακάμπτοντας την παρουσία της Αστυνομίας, έδωσαν ραντεβού στην άνω είσοδο του χωριού όπου είχε τοποθετηθεί διμοιρία των ΜΑΤ, μετά από αίτημα κατοίκων. Όπως κατήγγειλαν στην ιστοσελίδα stonisi.gr επώνυμα, κάτοικοι της Μόριας μπήκαν στο χωριό την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση κατοίκων στην αίθουσα της κοινότητας και φέρονται να έσπασαν ένα αυτοκίνητο ΜΚΟ, και να πέταξαν ντομάτες κατά ντόπιων που δεν συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Το βράδυ της Δευτέρας άλλοι της ίδιας ομάδας ακραίων στοιχείων φέρονται να μετέβησαν σε στάση στο κέντρο της Μυτιλήνης και να τραμπούκισαν πρόσφυγες. Χθες το απόγευμα ξεκίνησαν ανθρωποκυνηγητό στα στενά του χωριού, έχοντας κινούμενους στόχους, όπως είχαν προαναγγείλει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντα, πρόσφυγες και μετανάστες, επιδεικνύοντας δύναμη. Αφορμή των εν λόγω ενεργειών ήταν το ότι η διαδήλωση Αφγανών το απόγευμα της Δευτέρας, πέρασε μέσα από το χωριό και όχι από τους κεντρικούς δρόμους. «Πάλι με την ανοχή της Αστυνομίας, αν όχι καθ’ υπόδειξή της» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Τροπολογία για τις ΜΚΟ

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε τροπολογία στη Βουλή για τον έλεγχο των ΜΚΟ και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ,
  • Θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων,
  • Επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Στα άκρα η κόντρα ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Το μεταναστευτικό έφερε πάντως στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, με πινγκ-πονγκ αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε την Τρίτη, αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια στο ΚΥΤ Μόριας, υπογράμμισε ότι «πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι επίσης αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Άμεσα ενισχύσαμε τα μέτρα φύλαξης και, όπως είπα χθες, ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων».

«Η τροπολογία σας είναι παραδοχή του επιτελικού σας μπάχαλου στο μεταναστευτικό. Σπείρατε ανέμους και σήμερα θερίζετε θύελλες. Επιλέξατε πολιτική αποτροπής με συνθήκες εξαθλίωσης στα κέντρα φιλοξενίας. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο στη Λέσβο και για το ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση που μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές και καταστάσεις. Είστε ο ηθικός αυτουργός αυτής της κατάστασης εσείς κύριε υπουργέ και ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Με σκληρή γλώσσα και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καταγγέλλοντας «απάνθρωπη στρατηγική αποτροπής νέων ροών», υποστηρίζοντας ότι τα επεισόδια υποκινούνται από τις «άθλιες» συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας και καταλήγοντας με την κατηγορία κατά της κυβέρνησης ότι «θρέψατε τέρατα».

«Το πρόβλημα τη συμφόρησης των νησιών ξεκίνησε από τη δήλωση Ε.Ε- Τουρκίας. Είχε πολλά θετικά, αλλά ήρθε όταν είχατε χάσει τον έλεγχο. Το 2015 στη Χίο μπήκαν 120.000 το 2019 μπήκαν 8.000. Η δήλωση όπως την ερμηνεύσατε εσείς εγκλωβίζει στα νησιά όσους περιμένουν άσυλο. Έγιναν αποσυμφορήσεις επί των ημερών σας αλλά έγιναν με στρατηγική δική σας επιλογή όλοι, ανεξαρτήτως αν δικαιούνται ή όχι άσυλο να μείνουν στην Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης.

Σοβαρές Καταγγελίες

Ο ΠΙΣ είχε επισημάνει, πριν λίγες ημέρες, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την ανεξέλεγκτη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάθε μορφής και προέλευσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα μας. Πολλές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο, άλλοτε προσλαμβάνουν (με υψηλότατες αμοιβές) ιατρούς και άλλοτε υπόσχονται προοπτική «εργασιακής εμπειρίας» και απόκτησης «επαγγελματικών δικαιωμάτων» σε ιατρούς τρίτων χωρών προκειμένου να παράσχουν αυτοί δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, εντός του Ελληνικού εδάφους, αναφέρει ο ΠΙΣ και προσθέτει: «Οι ίδιες όμως, οι ΜΚΟ, χρηματοδοτούνται αδρά και γι’ αυτή τους την δράση, κυρίως από την ΕΕ αλλά και μέσω “δωρεών”».