Στρατηγικό πλήγμα για τον Πούτιν η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας…

Στρατηγικό πλήγμα για τον Πούτιν η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας…
epa10709021 Russian President Vladimir Putin delivers a televised address to the nation in Moscow, Russia, 24 June 2023. Putin said counter-terrorism measures were enforced in Moscow and other Russian regions. The speech came after private military company (PMC) Wagner Group’s chief Yevgeny Prigozhin said in a video on 24 June that his troops had occupied the building of the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don, demanding a meeting with Russia’s defense chiefs. Despite not openly mentioning the Wagner Group nor its leader during the speech, Putin described the event as a 'stab in the back' of Russia and its people. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Photo: AFP
Η επίθεση στη γέφυρα του Κερτς θέτει εν αμφιβόλω τη ρωσική τύχης της Κριμαίας…

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δευτέρα 17 Ιουλίου την Ουκρανία για την επίθεση τα ξημερώματα στη γέφυρα του στενού Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη νότια Ρωσία. Η αλήθεια είναι πως το περιστατικό επέφερε στρατηγικό πλήγμα στη Μόσχα, καθώς η γέφυρα λέγεται ότι είναι η βασική οδός για τη μεταφορά προμηθειών στις ρωσικές δυνάμεις. 

Ωστόσο, τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς δυνητικά «βοηθούν να χαλαρώσει ο έλεγχος της Ρωσίας στην ίδια την Κριμαία», είπε ο Δρ Σκοτ Σάβιτς, ανώτερος αναλυτής στη RAND Corporation, στο Newsweek.  Ο Πούτιν προσήρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014. Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η χερσόνησος αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι ένας από τους στόχους του στη σύγκρουση είναι όχι μόνο να υπερασπιστεί τη χώρα του, αλλά και να διεκδικήσει ξανά την Κριμαία, καθώς επίσης και τέσσερις άλλες περιοχές που προσάρτησε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία ενώ οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι δεν θα συμπεριληφθεί σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκρηξη της Δευτέρας ήταν η δεύτερη επίθεση σε λιγότερο από ένα χρόνο στη γέφυρα του Στενού του Κερτς, μετά την ανατίναξη ενός φορτηγού που τη διέσχιζε τον Οκτώβριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ζημιές από την τελευταία επίθεση δεν είναι τόσο σοβαρές όσο το περιστατικό του Οκτωβρίου, αλλά εικόνες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Telegram Δευτέρα έδειξαν ότι και οι δύο λωρίδες της γέφυρας επηρεάστηκαν και τουλάχιστον ένα τμήμα έχει καταρρεύσει. 

Ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, δήλωσε ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη γέφυρα και ότι η κόρη τους τραυματίστηκε.

Το Κίεβο συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις στην Κριμαία ή εντός ρωσικού εδάφους, αλλά ο Mykhailo Fedorov -ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας- έδειξε ότι πίσω από τις εκρήξεις νωρίς το πρωί βρίσκονται ουκρανικά drones.

Ο Σάβιτζ αναφέρθηκε στη σημασία της γέφυρας για τη Μόσχα, λέγοντας στο Newsweek ότι «είναι ένας ουσιαστικός σύνδεσμος μεταξύ της Ρωσίας και της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας, καθώς και σύμβολο της κυριαρχίας του Πούτιν επί της χερσονήσου». Πράγματι, ο Πούτιν εξέφρασε την οργή του κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τη Δευτέρα για αυτό που ανέφερε ως «τρομοκρατική ενέργεια».

«Αυτή είναι η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα», είπε. «Περιμένω συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας αυτής της στρατηγικής, σημαντικής μεταφορικής εγκατάστασης». Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε: «Το Υπουργείο Άμυνας ετοιμάζει ήδη τα κατάλληλα αντίποινα».