Στρος-Καν: «Η πολιτική είναι παρελθόν για μένα»

Στρος-Καν: «Η πολιτική είναι παρελθόν για μένα»

Στροφή 180 μοιρών στην καριέρα του ανακοίνωσε ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.

«Η πολιτική για μένα ανήκει στο παρελθόν». Αυτή η δήλωση του Ντομινίκ Στρος-Καν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, κάνει από το πρωί το γύρο του κόσμου.

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκάλυψε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24 και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass πως σκοπεύει από εδώ και πέρα να αφοσιωθεί στη νέα του καριέρα ως σύμβουλος σε κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Οι δικαστικές κι άλλες περιπέτειες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

«Σήμερα εργάζομαι ως σύμβουλος κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη: στη Ρωσία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική. Προσπαθώ όσο μπορώ να ανταποκρίνομαι στον ρόλο μου και να δίνω όσο το δυνατόν κατάλληλες συμβουλές», εξήγησε ο Γάλλος «πρώην» πολιτικός.

Μεταξύ άλλων, ο Στρος-Καν ξεκίνησε τον Ιούλιο να εργάζεται ως μέλος του συμβουλίου εποπτείας δύο χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των οποίων κύριος μέτοχος είναι το ρωσικό κράτος. Πρόκειται για το ρωσικό Ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIT) και τη ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης (BRDR), η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του πετρελαϊκού ομίλου Rosneft.

«Οι εταιρίες αυτές μου έχουν αναθέσει να τους δίνω μια ευρύτερη εικόνα όλων των αγορών ανά τον κόσμο . Προφανώς οι διευθύνσεις των επιχειρήσεων αυτών αποφάσισαν ότι οι γνώσεις μου θα τους ήταν χρήσιμες», δήλωσε ο Στρος-Καν για το νέο του εγχείρημα.

Ο «σκοτεινός» ρόλος της Τράπεζας της Αγγλίας

Πρόσφατα, σερβικές εφημερίδες δημοσίευσαν την είδηση πως η κυβέρνηση της Σερβίας είχε ζητήσει και εκείνη τις συμβουλές του Γάλλου οικονομολόγου, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Στρος-Καν, του οποίου η θητεία στην ηγεσία του ΔΝΤ και οι βλέψεις για την προεδρία της Γαλλίας έληξαν άδοξα μετά την «ροζ» σύλληψή του στη Νέα Υόρκη το 2011, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για μαστροπεία στη γενέτειρά του και αναμένεται σύντομα να δώσει εξηγήσεις για το «ένοχο» παρελθόν του ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου.

Ο πρώην επικρατέστερος υποψήφιος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, μίλησε στη συνέντευξή του για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, επικρίνοντας τον «ανεπαρκή συντονισμό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ» και την «έλλειψη πολιτικής βούλησης» για την πάταξη των οικονομικών παραδείσων.

WikiLeaks: «Εξτρεμιστής εθνικής ασφάλειας ο Ομπάμα»

Ο Στρος-Καν μίλησε ακόμη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA και τον Έντουαρντ Σνόουντεν που παραμένει εδώ και ένα μήνα στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

«Αυτό που είναι σημαντικό στην υπόθεση αυτή, δεν είναι η τύχη του Σνόουντεν, αλλά οι μέθοδοι που αποκαλύφθηκαν. Αν επιβεβαιωθούν, οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως απαράδεκτες», είπε ο Γάλλος «Σύμβουλος επιχειρήσεων».