Στρώστε τραπέζι για αγνώστους!

Στρώστε τραπέζι για αγνώστους!

Πώς το Airbnb επιχειρεί να αλλάξει τους επιχειρηματικούς κανόνες και στον χώρο της εστίασης, της δε οικονομίας εν γένει.

Έφερε τα πάνω-κάτω και πολλή αντάρα στον χώρο της τουριστικής διαμονής ανά τον κόσμο, βάζοντας δυνητικά στο «παιχνίδι» της ενοικίασης παντός τύπου καταλυμάτων όλους τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, ως ανεπίσημους ξενοδόχους.

Και τώρα, παρά την ανοιχτή κόντρα με πολιτειακές αρχές στις ΗΠΑ, το Airbnb -η πιο δημοφιλής διεθνώς πλατφόρμα της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού»- δείχνει αποφασισμένα να ανοίξει ένα ακόμη «μέτωπο».

Αυτή τη φορά στόχος είναι ο χώρος της εστίασης, κάνοντας και πάλι δυνητικά καθέναν από εμάς ερασιτέχνες εστιάτορες στο σπίτι μας, ταϊζοντας ξένους από το τσουκάλι μας έναντι αντιτίμου!

Η είδηση πρωτοκυκλοφόρησε από το πρακτορείο Reuters: το Airbnb καλεί κατοίκους του Σαν Φρανσίσκο -όπου η startup έχει την έδρα της- να οργανώνουν δείπνα και να δέχονται ως προσκεκλημένους ξένους, τους οποίους θα χρεώνουν για τις ανεπίσημες υπηρεσίες τους. Χωρίς να έχουν άδεια εστιατορίου, να δέχονται υγειονομικούς ελέγχους ή να πληρώνουν φόρους γι’ αυτή τη δραστηριότητα, μίας και δεν θα έχουν κάνει καν έναρξη επαγγέλματος, εν προκειμένω του εστιάτορα-γκαρσόνι.

 

Μία ματιά στην εν λόγω ιστοσελίδα δείχνει ότι το «κάλεσμα» βρίσκεται ήδη ανταπόκριση, με ποικίλες τιμολογήσεις: βραδιά με tapas έναντι 15 ευρώ το άτομο, καντονέζικο πιάτο με 19 ευρώ, μεσανατολική βραδιά με ισραηλινές, λιβανέζικες και ελληνικές γεύσεις, κρασιά και προβολή ταινιών με 27 ευρώ κ.α.

Το Airbnb δεν έχει προβεί σε διαφωτιστικές ανακοινώσεις για το πιλοτικό κατά πως φαίνεται αυτό πρόγραμμα. Δεδομένου όμως της δημοφιλίας της πλατφόρμας, η επιτυχία του θεωρείται μάλλον δεδομένη. Κι έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα την εξαιρετικά πετυχημένη startup -αξίας πια 10 δισ. δολαρίων- να επεκτείνεται και στον χώρο της εστίασης, ανατρέποντας κι εκεί τα δεδομένα.

«Οι πόλεις είναι οι αυθεντικές πλατφόρμες του διαμοιρασμού: σχηματίστηκαν στα αρχαία σταυροδρόμια του εμπορίου και αναπτύχθηκαν μέσα από τη συνεργασία και την κοινή χρήση των πόρων», γράφει ο συνιδρυτής και CEO του Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, σε πρόσφατη ανάρτηση-άρθρο του στο διαδικτυακό Medium (που έφτιαξαν προ έτους δύο από τους ιδρυτές του Twitter).

«Mε την πάροδο του χρόνου,  ωστόσο, οι πόλεις άρχισαν να μοιάζουν προϊόν μαζικής παραγωγής. Ζούμε πιο κοντά μαζί, αλλά είναι ολοένα και περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν. Τώρα όμως ο διαμοιρασμός επανέρχεται στις πόλεις κι εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση αυτού του μέλλοντος», καταλήγει.

Όχι τυχαία, ο τίτλος του άρθρου είναι «Shared City», όπως ονομάζεται και η νέα πρωτοβουλία του Airbnb για μία πολύπλευρη συνεργασία, που -όπως λέει-θα δώσει πίσω στις κοινότητες όσα εξυπηρετούν τους ίδιου τους κατοίκους. Σε αυτές, γράφει ο Τσέσκι, «οι άνθρωποι θα γίνουν μικρο-επιχειρηματίες», «οι χώροι δεν θα μένουν ανεκμετάλλευτοι, αλλά θα μοιράζονται με άλλους» και «η οικονομία θα τρέχει σιωπηρά στο δρόμο που χτίζει η Airbnb»…

Ανατρεπτική για τους όρους του καπιταλισμού, η ιδέα αυτή, φυσικά, δεν καλαρέσει σε πολλούς. Κατ’ αρχήν σε επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αρχές όσων αμερικανικών πολιτειών η φιλόδοξη startup κάνει σήμερα business.

Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, υπάρχει ανοιχτή πια διαμάχη με τον Γενικό Εισαγγελέα  για το εάν με τη δράση του, το Airbnb παραβιάζει τους ρυθμιστικούς κανόνες στον ξενοδοχειακό τομέα. Στο Σαν Φρανσίσκο και στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, πάντως, οι υπεύθυνοι της εταιρίας ήλθαν τελικά σε συμφωνία με τις αρχές, προκειμένου να συλλέγουν και να καταβάλλουν εκ μέρους όσων χρηστών της διαδικτυακής πλαρφόρμας νοικιάζουν σε τουρίστες τα καταλύματά τους.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε ακόμη καλύτεροι συνεργάτες σε ολοένα και περισσότερες πόλεις, στους επόμενους μήνες και χρόνια», γράφει ο Τσέσκι. Παρ’ όλα αυτά τα νέα σχέδια της εταιρίας του φαίνεται ότι ρίχνουν τώρα λάδι στη φωτιά.

Σύμφωνα με το SF Weekly, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων του Σαν Φρανσίσκο ξεκαθάρισε ότι η πώληση φαγητού χωρίς άδεια «θα ήταν εντελώς παράνομη». Ενώ η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας άρχισε ήδη τις προειδοποιήσεις ότι τυχόν παραβάτες -εφόσον βέβαια εντοπιστούν- θα αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα, ύψους έως 3.000 δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη:

Μπορείς να πεις «Airbnb»;

Έτοιμη για «εκτόξευση» η Airbnb