Super Bowl: Ο εμπορικός «βασιλιάς» του αθλητισμού – Από τις 10.000 θερμίδες σε μια μέρα έως τα 7 εκατ. δολάρια για 30 δευτερόλεπτα

Super Bowl: Ο εμπορικός «βασιλιάς» του αθλητισμού – Από τις 10.000 θερμίδες σε μια μέρα έως τα 7 εκατ. δολάρια για 30 δευτερόλεπτα
Photo: DALL•E
Οι θεατές που θα δουν από κοντά τον τελικό του NFL θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο 10.752 δολάρια ανά εισιτήριο.

Την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί το Super Bowl του αμερικανικού πρωταθλήματος φούτμπολ, με τους San Francisco 49ers να κοντράρονται με τους Kansas City Chiefs στο Allegiant Stadium του Λας Βέγκας για τη κορυφαία διάκριση που έχει να δώσει το NFL.

Το Super Bowl θεωρείται ως το κορυφαίο εμπορικά αθλητικό γεγονός στις ΗΠΑ και τον κόσμο και όχι άδικα, με τους αριθμούς που περιστρέφονται γύρω από το event της 11ης Φεβρουαρίου να προκαλούν πραγματικά δέος.

Εκτιμάται πως 71.825 οπαδοί αναμένεται να παρακολουθήσουν το φετινό παιχνίδι αυτοπροσώπως, ενώ πάνω από 110 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ θα δουν τον αγώνα από τηλεοράσεις και άλλες πλατφόρμες.

Για τους οπαδούς που θα έχουν την τύχη να αποκτήσουν εισιτήριο για τον αγώνα, θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο 10.752 δολάρια ανά εισιτήριο (η χαμηλότερη τιμή που αναγράφεται φέτος στην αγορά μεταπώλησης ήταν 8.586 δολάρια, δηλαδή αύξηση 113% σε σχέση με πέρυσι).

Ο οικονομικός αντίκτυπος για την πόλη του Λας Βέγκας εκτιμάται σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια. Υπάρχουν 156.000 διαθέσιμα δωμάτια ξενοδοχείων για τον αγώνα, με 299 δολάρια να είναι το φθηνότερο διαφημιζόμενο κόστος ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

Πάνω από 1,5 δισ. δολάρια για φαγητά και ποτά

Όσον αφορά το φαγητό και τα ποτά, εκτιμάται ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 8.000-10.000 θερμίδες τις Κυριακές του Super Bowl. Τα αγαπημένα φαγητά των φιλάθλων είναι τα πατατάκια και το ντιπ, η πίτσα, οι φτερούγες κοτόπουλου και το τσίλι.

Οι παραγγελίες πίτσας αυξάνονται κατά 35% τις Κυριακές του Super Bowl σε σχέση με τις υπόλοιπες κανονικές Κυριακές, σύμφωνα με το theprowersjournal.com.

Ωστόσο, δεν προέρχονται όλες αυτές οι θερμίδες από το φαγητό. Θα πωληθούν περίπου 50 εκατομμύρια κιβώτια μπύρας (αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων), 227 εκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για ουίσκι και άλλα 517 εκατομμύρια δολάρια για αναψυκτικά. Η κατανάλωση μπύρας αυξάνεται κατά 90% τις Κυριακές του Super Bowl σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους.

Οι «θυσίες» της δουλειάς και της καθημερινότητας

Υπολογίζεται πως 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι θα λείψουν από την εργασία τους την επομένη του αγώνα.

Όταν ρωτήθηκαν τι θα εγκατέλειπαν για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα αυτοπροσώπως, το 35% απάντησε ότι θα έκαναν ένα χρόνο χωρίς να πιουν, το 28% θα απαρνιόνταν το αγαπημένο τους φαγητό για ένα χρόνο, το 21% θα εγκατέλειπε όλες τις διακοπές του από την εργασία του και ένα άλλο 43% θα εγκατέλειπε μία από τις διακοπές του για να πάρει ρεπό την επομένη του αγώνα.

7 εκατ. δολάρια για μια διαφήμιση 30 δευτερολέπτων

Σχεδόν το 20% των ανθρώπων δηλώνουν ότι οι διαφημίσεις είναι το αγαπημένο τους μέρος του παιχνιδιού. Οι διαφημίσεις της Budweiser με τα εμβληματικά άλογα Clydesdale είναι εδώ και καιρό συνώνυμες με το Super Bowl, με τη εταιρεία έχει δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα για διαφημίσεις του Super Bowl, με 470,5 εκατομμύρια δολάρια από το πρώτο παιχνίδι το 1967 μέχρι το παιχνίδι του 2021.

 Το κόστος για μια διαφήμιση 30 δευτερολέπτων φέτος είναι 7 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια αύξηση 192% για το κόστος της ίδιας διαφήμισης, σε ένα χρονικό διάστημα διάστημα 20 ετών. Το 2024 θα υπάρχουν 38 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα διαφημίσεων.

Σημειώνεται πως το 53% των ανθρώπων δηλώνει ότι η διαφήμιση δεν θα αλλάξει την εντύπωσή τους για τη διαφημιζόμενη μάρκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: