SVB: Από το bank run στο ρίσκο των startups και το «σήμα» για τα επιτόκια

SVB: Από το bank run στο ρίσκο των startups και το «σήμα» για τα επιτόκια
Silicon Valley Bank logo displayed on a phone screen and an illustrative stock chart displayed on a laptop screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on March 13, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Α. Αποστολάκης: Οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως τις αμερικανικές startup - Το αποτύπωμα στην Ελλάδα και οι πιέσεις για φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ισχυρό πλήγμα στην αγορά των startups -κυρίως στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στην Ευρώπη– επιφέρει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), η οποία πάντως αποδεικνύεται διαχειρίσιμη και χωρίς αποτύπωμα στο τραπεζικό σύστημα παρά τις παράπλευρες επιπτώσεις του bank run.

Ειδικά στην Ελλάδα το γεγονός δεν έχει κάποια επίπτωση, όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς. Δεν επηρεάζει επίσης το οικοσύστημα των startups, καθώς ακόμη και στις εξαιρέσεις -περιπτώσεις εταιρειών που συνεργάστηκαν με την SVB– έχουν εξασφαλιστεί οι καταθέσεις. Για παράδειγμα η Blueground, αφενός δεν είναι αμιγώς ελληνική πια εστιάζοντας σε έργα στις ΗΠΑ και αφετέρου φέρεται να είχε κινηθεί πολύ γρήγορα -χάρη στο ελληνικό DNA- αποσύροντας τις καταθέσεις της πριν κλιμακωθεί η κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η SVB είναι αμερικάνικη τράπεζα και η πιο μεγάλη επίπτωση της κατάρρευσή της είναι στις αμερικανικές startups και δευτερευόντως στις ευρωπαϊκές», τονίζει μιλώντας στο Fortune Greece ο Απόστολος Αποστολάκης, ιδρυτής και partner του Venture Friends εξηγώντας ότι το θέμα μπορεί να αναδείχθηκε στην Ευρώπη, αλλά η SVB είχε δώσει χρηματοδότηση κυρίως σε εταιρείες από δυτικές χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία κ.α.. Ξεκαθαρίζει το γεγονός ότι δεν έχει αποτύπωμα στο ελληνικό startup οικοσύστημα. «Δεν υπάρχει άμεση ή έμμεση, βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη επίπτωση στις ελληνικές startups», τονίζει. Εξάλλου, η SVB δεν είχε φτάσει ποτέ να δώσει χρηματοδότηση venture debt σε ελληνικά startups, σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, που έχει συνδέσει την επενδυτική του δράση με επιτυχημένες ελληνικές startups από το e-food, την Instashop και την Blueground μέχρι τις Taxibeat, FlexCar, Douleutaras, SpotaWheel και Accusonus.

Τονίζει πάντως ότι η κατάρρευση της SVB συνεπάγεται έναν (μεγάλο) παίκτη λιγότερο στον τομέα του venture debt κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήγμα. Δεδομένου ότι στην κατάρρευση της SVB θα προστεθούν πιθανόν και ορισμένες άλλες τράπεζες που έκαναν τα ίδια λάθη, μειώνονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης με δανεισμό, λίγο υψηλότερου κόστους αλλά χρήσιμου για τις startups.

Εν κατακλείδι, η επίπτωση είναι διαχειρίσιμη αν και στον χώρο των startups είναι ένα κακό νέο, με την έννοια ότι μειώνει τις επιλογές για εναλλακτικές πηγές σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον χρηματοδότησης καθώς προσθέτει ρίσκο, όπως εξηγεί ο κ. Αποστολάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς φτάσαμε στο bank run 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάρρευση της SVB, η οποία ελέγχεται για τυχόν ποινικές ευθύνες ηγετικών στελεχών της, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων σε σύντομο χρόνο, καθώς όπως αποδεικνύεται, μικρές τράπεζες δεν είχαν την ευελιξία να προσαρμοστούν εγκαίρως στα νέα δεδομένα και σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Λόγω δε της διασύνδεσης αυτών των οργανισμών με το οικοσύστημα των startups το αποτύπωμα είναι μεγάλο, κυρίως στην αγορά των ΗΠΑ και δευτερευόντως στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι η SVB ήταν συνδεδεμένη με το 30% περίπου των αμερικανικών startups και με μερικές χιλιάδες ευρωπαϊκές startups, ενώ διέθετε βρετανική θυγατρική η οποία διασώθηκε μέσω εξαγοράς από την HSBC. Η τράπεζα πρόσφερε ελκυστικές αποδόσεις, της τάξης του 1,80% την εποχή των αρνητικών επιτοκίων.

Τα πράγματα άλλαξαν όμως όταν άνοιξε ο ανοδικός κύκλος, με την αύξηση των επιτοκίων ειδικά στα δεκαετή γύρω στο 3,9%, καθώς το χαρτοφυλάκιο της SVB άρχισε να απομειώνεται. Έτσι βγήκε στις αγορές για να αντλήσει ρευστότητα. Αναγκάστηκε να πουλήσει χαρτοφυλάκιο ομολόγων 21 δισ. δολ. με ζημία 1,8 δισ. δολ., γεγονός που προκάλεσε domino effect στην αγορά με καταθέτες να σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Η επόμενη μέρα και η …σύγκριση με την Lehman

Για να μην υπάρξει μεταφορά αυτής της κρίσης στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, λόγω της διάχυσης του φόβου των καταθετών, οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ έκλεισαν την Signature Bank που υπέστη πιέσεις ενώ η κυβέρνηση εγγυήθηκε τις καταθέσεις ακόμη και όσων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφάλισης από το κράτος.

Αν και πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας από το 2008 θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της SVB δεν έχει καμία σχέση με τη Lehman Brothers, με την οποία παραλληλίζεται λόγω των συνειρμών που δημιουργεί. Πέρα από τη διαφορά μεγέθους μεταξύ των δύο οργανισμών, η μία περίπτωση έχει να κάνει με λάθος επενδυτικής στρατηγικής και η άλλη με σκάνδαλο, που είχε ως επίκεντρο στεγαστικά δάνεια που περνούσαν σε δομημένα ομόλογα και πωλούνταν σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η περίπτωση της SVB δεν αντιμετωπίζεται ως συστημική κρίση με κίνδυνο η μία τράπεζα να παρασύρει την άλλη και αυτό αποτυπώνεται στη λελογισμένη αντίδραση των αγορών, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Το γεγονός πάντως απασχολεί ήδη οικονομολόγους και αξιωματούχους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα απασχολήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης ενόψει της συνεδρίασης της 16ης Μαρτίου και με βάση προγνωστικά θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την Fed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: